la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Ambasadorul britanic: Menținem un mesaj constant pentru Rusia - să returneze Crimeea Ucrainei

Agerpres

 

Marea Britanie consideră că anexarea Crimeei de către Rusia a fost ilegală și ilegitimă și rămâne, după un an, ilegală și ilegitimă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ambasadorul britanic, Paul Brummell.

''Mesajul nostru este: ce a fost ilegal și ilegitim acum un an rămâne ilegal și ilegitim azi și menținem un mesaj constant pentru Rusia, și anume să returneze Crimeea Ucrainei'', a transmis ambasadorul britanic, la un an de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Ambasadorul Brummell vorbește în interviu despre necesitatea ca această regiune să redevină parte a Ucrainei, dar și despre sancțiunile împotriva Rusiei. ''Peninsula Crimeea trebuie să se întoarcă la Ucraina. Nu există limită temporală cu privire la această cerință. Va rămâne un act ilegal și ilegitim și credem că această regiune trebuie să se întoarcă la Ucraina cât mai curând posibil'', a afirmat Paul Brummell.

AGERPRES: În martie se împlinește un an de la anexarea Crimeei de către Rusia. Ce a însemnat acest lucru pentru securitatea mondială atunci și ce înseamnă acum? Puteți face o evaluare a situației? 
Paul Brummell: Da, Marea Britanie, alături de partenerii săi europeni, crede că anexarea Crimeei de către Rusia a fost ilegală și ilegitimă și, un an mai târziu, rămâne ilegală și ilegitimă, violează integritatea teritorială a Ucrainei, este împotriva Cartei Națiunilor Unite și împotriva Acordului de la Helsinki.

AGERPRES: Ceea ce s-a întâmplat atunci pare să fi avut loc "peste noapte", a fost un proces foarte rapid. Dacă Marea Britanie și comunitatea europeană ar evalua în retrospectivă, ar avea ceva de regretat? Adică ce ar fi putut fi făcut pentru a evita această situație? 
Paul Brummell: Cum ați spus și dumneavoastră, referendumul organizat de Rusia a fost făcut în grabă, nu a existat monitorizare internațională cu adevărat independentă la acest proces, deci în realitate a fost un referendum care nu a fost legitim și un referendum pornit dintr-un motiv fals în primă instanță. Acest motiv a fost că vorbitorii de limba rusă din Crimeea erau discriminați. Observatorii internaționali, precum Biroul Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, nu au obținut niciun fel de dovezi în acest sens. De fapt, există îngrijorări legate de faptul că aceste manifestări au apărut după referendum. Este vorba de comunitatea tătară din Crimeea.

AGERPRES: În ceea ce privește respectarea drepturilor omului în zona Crimeei și în Ucraina în general, care apreciați că sunt principalele probleme? Observatorilor nu le este ușor să meargă acolo și să menționeze probleme specifice... 
Paul Brummell: Evident că suntem preocupați în legătură cu amenințările care vizează drepturile omului. Există referiri în acest sens în special legate de respectarea drepturilor comunității tătare din Crimeea, o situație legată de drepturile omului ce nu a fost îngrijorătoare înainte de martie 2014. Acum, o Crimee sub conducere rusească aduce îngrijorări privitoare la respectarea drepturilor minorităților.

AGERPRES: Marea Britanie susține returnarea Crimeei Ucrainei, dar va exista oare un moment în care această "returnare" a Crimeei va veni prea târziu? Cum apreciază Marea Britanie alături de comunitatea europeană procesul acesta? 
Paul Brummell: Cred că Uniunea Europeană a fost foarte vocală pe această temă. Mesajul este clar — anexarea Crimeei de către Rusia a fost ilegitimă și ilegală, așa că Peninsula Crimeea trebuie să se întoarcă la Ucraina. Nu există limită temporală cu privire la această cerință. Va rămâne un act ilegal și ilegitim și credem că această regiune trebuie să se întoarcă la Ucraina cât mai curând posibil.

AGERPRES: Cum vede întreaga comunitate europeană conflictul din Ucraina și evoluția sa și care credeți că ar fi o soluție posibilă? 
Paul Brummell: Bineînțeles că îmbrățișăm eforturile diplomatice, în particular acordurile încheiate la Minsk. Dar, cum sublinia și premierul David Cameron, important nu e ce se scrie în timpul negocierilor diplomatice, cât ceea ce se întâmplă pe teren. După aceste acorduri de la Minsk, îngrijorările privind situația din Peninsulă au rămas; am fost încurajați însă de rapoarte care notau o scădere a conflictelor armate și sperăm că înțelegerea de la Minsk va deveni realitate, dar încă nu am ajuns la acea etapă.

AGERPRES: Asta ne aduce la subiectul sancțiunilor. Ce efecte au avut și cum au fost ele implementate? Pentru că trebuie să existe un echilibru între binele cetățenilor ruși și maniera în care Rusia ia act de sancțiunile respective. Până acum în ce măsură au funcționat? 
Paul Brummell: Există dovezi că sancțiunile au un real efect. O să vă dau chiar câteva cifre în acest sens. Mai multe sancțiuni coroborate cu factori precum scăderea prețului petrolului și gazelor în ultimele luni au exacerbat trendul negativ în economia rusă. În aproape toate sectoarele economiei accesarea fondurilor este foarte dificilă, economia rusă a scăzut cu 0,5 procente în primele trei luni ale anului, au existat pierderi de capital care se ridică la 150 de miliarde de dolari americani în 2014 și BERD a transmis în ianuarie o prognoză potrivit căreia economia rusă va scădea cu 5 procente anul acesta. Apreciem că economia rusă este afectată și va scădea în continuare dacă Rusia nu se va implica la modul serios în dialogul cu comunitatea internațională. 

AGERPRES: Care ar fi viitoarele noi sancțiuni impuse Rusiei? 
Paul Brummell: Există, evident, discuții despre acest subiect, în Uniunea Europeană. Aceasta va fi una dintre temele întâlnirii Consiliului European, săptămâna aceasta, pe 19-20 martie. Din punctul de vedere al Marii Britanii, dacă planul de la Minsk II va fi implementat în totalitate, cred că va fi o decizie corectă să ne preocupăm de ridicarea sancțiunilor. Dar, din nou, repet: este necesar ca cerințele să fie îndeplinite și din nou amintesc ce a spus premierul britanic, trebuie să vedem aceste lucruri pe teren. În aceeași măsură, dacă Rusia nu își îndeplinește obligațiile, este important să fim foarte clari când spunem că vom impune și alte sancțiuni. Nu e o dezbatere legată doar de ridicare de sancțiuni. Discuția merge în ambele direcții. Depinde de ce se întâmplă pe teren.

AGERPRES: Cancelarul german Angela Merkel a fost citată într-un articol unde spunea că aceste sancțiuni ar trebui să fie foarte stricte și foarte ferme, pentru a preveni scepticismul unor țări din interiorul comunității. Există țări sceptice în interiorul comunității europene cu privire la aceste sancțiuni? 
Paul Brummell: Este o paletă de opinii în interiorul Uniunii Europene pe această temă. Se întâmplă ca opiniile României și Marii Britanii să fie foarte apropiate. Decizia sancțiunilor a fost un acord al țărilor Uniunii Europene, este o decizie asumată.

AGERPRES: Ministrul britanic al Apărării a declarat că Marea Britanie va oferi asistență trupelor ucrainene. În ce constă acest tip de asistență? 
Paul Brummell: Da, vă pot da niște cifre concrete. Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat la începutul acestei luni că vor fi oferite echipamente non-letale de apărare forțelor armate ucrainene. Mai clar, vorbim de 2.000 de căști de protecție, 150 de binocluri pentru vedere nocturnă, 200 de sisteme de poziționare globală, 220 de laptopuri și 1.000 de truse de prim-ajutor.

AGERPRES: Deci nu este vorba de arme. 
Paul Brummell: Nu, sunt echipamente militare non-letale destinate forțelor armate ucrainene, care au avut un număr considerabil de victime, pentru a-i ajuta să își îmbunătățească situația pe teren.

AGERPRES: Cum vede Marea Britanie conflictul din Ucraina și, mai mult, cum apreciază că va arăta viitorul acestui conflict? La modul realist, este vorba de un conflict ce va avea nevoie de mult timp pentru a se stinge? 
Paul Brummell: Depinde de Rusia, este în mâinile Rusiei. Rusia are abilitatea de a încheia acest conflict foarte rapid. Sperăm că Rusia va returna Crimeea Ucrainei, iar acest conflict va fi încheiat foarte rapid.

AGERPRES: Apreciați că există semne pozitive din partea Rusiei? Vă întreb dacă există rapoarte în acest sens. 
Paul Brummell: Cum am spus, am îmbrățișat eforturile diplomatice de la Minsk cu privire la acordul de încetare a focului în Ucraina. După acel acord au existat câteva semnale pozitive, spre exemplu numărul de conflicte armate a scăzut.

AGERPRES: Se vorbește de două scenarii cu privire la Crimeea, dar și cu privire la conflictul din Ucraina, în general. Potrivit primului scenariu, situația s-ar putea transforma într-un "conflict înghețat", precum cel, dacă doriți, din Transnistria sau ar putea deveni o "zonă fierbinte" de conflict. Care considerați că ar fi scenariul cel mai realist? 
Paul Brummell: Nu aș vrea să speculez asupra unui viitor ipotetic. Vorbim de un conflict palpabil și depinde de Rusia, în cea mai mare parte, pentru a fi dizolvat. Și există o strategie pentru acest scop, creată foarte clar.

AGERPRES: Când este vorba de țări care au o relație delicată cu Rusia, mă gândesc în special la Republica Moldova. România este parte din NATO și UE, dar este în vecinătatea Rusiei. Cum apreciați că ar trebui să abordeze situația, pentru că nu pot fi la fel de tranșante cum este, dacă vreți, Marea Britanie? 
Paul Brummell: Toate țările din Uniunea Europeană, inclusiv Marea Britanie, ar vrea să își îmbunătățească relațiile bilaterale cu Rusia, dar asta depinde de acțiunile Federației Ruse în raport cu conflictul din Ucraina. Țin să menționez că, deși Marea Britanie este, geografic, în Vestul Uniunii Europene, iar România în Estul Uniunii Europene, de fapt, pe aceste chestiuni, Marea Britanie și România au opinii foarte apropiate. De la Summitul NATO de la Cardiff din septembrie anul trecut, țările noastre continuă să lucreze împreună în acest caz. 

AGERPRES: Chiar voiam să vă întreb cum a fost România ca partener în această chestiune? 
Paul Brummell: Avem un parteneriat strategic cu România, care are doi stâlpi — prosperitatea și securitatea. Și cred că, în ceea ce privește agenda privind securitatea, cooperarea și implicarea sunt la niveluri extrem de bune. Inclusiv pe tema anexării Crimeei, Marea Britanie și România au aceeași voce.

AGERPRES: Dacă ar fi să transmiteți un mesaj la marcarea unui an de la anexarea Crimeei de către Rusia, care ar fi acesta? 
Paul Brummell: Mesajul nostru ar fi: ce a fost ilegal și ilegitim acum un an rămâne ilegal și ilegitim azi și menținem un mesaj constant pentru Rusia, și anume să returneze Crimeea Ucrainei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015