la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Social

 

Tichetele de vacanță se vor acorda, în acest an, pe suport tipărit sau în format electronic, după rectificarea bugetară care va avea loc la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august, iar instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat sunt obligate să cuprindă la acel moment în buget aceste cheltuieli, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Turismului, Mircea Dobre.

În același context, ministrul a precizat că, de la 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță se va schimba.

Părinții vor avea dreptul la o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului.

La solicitarea Ministerului Sănătății, astăzi a fost aprobată în ședința de Guvern Hotărărea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară va începe în luna mai a acestui an și prevede până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale ale tuturor imobilelor, deschiderea cărților funciare, precum și certificatele de moștenitor pentru succesiune nedezbătute, a anunțat joi, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea.

Programul are un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro. Pentru 2015 sunt prevăzute a intra în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 147 de unități administrativ teritoriale (UAT), bugetul alocat fiind de 158 de milioane de lei.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile militare de stat, urmând ca documentul să fie înaintat spre adoptare Parlamentului.

Principalii inițiatori ai proiectului sunt vicepremierul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la elaborarea sa contribuind și celelalte instituții din sistemul de ordine publică și securitate națională, respectiv Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Actul normativ ce modifică OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Având în vedere traficul intens, de 4.000 de vehicule/ora până la 50000 de vehicule/zi înregistrat pe A2, din cauza căruia s-au creat până acum ambuteiaje la stațiile de taxare de la podul Fetești, se creează o alternativă la vechiul sistem de plată în numerar a taxei de trecere, printr-unul similar celui care se utilizează pentru plata rovinietei.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri cu 294 voturi "pentru", unul împotrivă și 6 abțineri propunerea legislativă privind proclamarea zilei de 10 Mai sărbătoare națională.

Potrivit raportului Comisiei pentru muncă, proiectul legislativ are ca obiect de reglementare consacrarea zilei de 10 Mai ca sărbătoare națională.

Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”

Guvernul a adoptat, printr-o Hotărâre, Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, un program de intervenție la nivelul învățământului liceal și al învățământului superior, ale cărui direcții de acțiune vor conduce la ameliorarea calității educației prin creșterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar și îmbunătățirea gradului de menținere a studenților în învățământul universitar.

Documentar: Săptămâna Luminată, săptămâna care urmează sărbătorii Învierii Domnului

Săptămâna Luminată este prima săptămână care urmează după praznicul Sfintelor Paști și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma).

Bonurile câștigătoare la tragerea de luni sunt cele din data de 7 februarie

Bonurile fiscale câștigătoare la prima tragere a Loteriei bonurilor fiscale sunt cele din data de 7 februarie 2015, cu o valoare de 6 lei, se arată într-un comunicat postat, luni, pe site-ul Loteriei Române.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Jae-Sheen Yu, Sundao. Respirația daoistă și practica vindecării, Editura Herald, București

Privirea muntenilor este întotdeauna mai clară. Oamenii de la munte cultivă darul sănătății și, de aceea, alimentația, ținuta corporală și clarviziunea lor mentală sînt superioare. Atunci cînd altitudinea este una foarte înaltă și oxigenul devine scump pentru respirație, pragmatismul, simplitatea și viteza deciziei devin în mod evident gesturi vitale. Cînd viața e primejduită cotidian din pricina condițiilor dure ale existenței, amenințată de lipsa de comfort pe care natura o oferă omului, atunci insul uman este nevoit să se adapteze sau să piară.

Documentar: Învierea Domnului (Sfintele Paști)

Pentru Ortodoxie, sărbătoarea Sfintelor Paști este o icoană de lumină a bucuriei veșnice din Împărăția cerurilor, o bucurie care își are izvorul în Iisus Hristos Cel răstignit și înviat, Biruitorul păcatului, al iadului și al morții, arată patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala la Învierea Domnului - 2015.

Documentar: Înființarea primei direcții a ''Căilor Ferate Române''

Anul 1880 a însemnat fondarea instituției Căilor Ferate Române, acest eveniment istoric marcând și o răscruce pentru domeniul feroviar din țara noastră. La 11 aprilie 1880, a luat ființă primul organism de conducere centralizată a acestui domeniu de activitate.

Prima extragere la Loteria Bonurilor Fiscale, în a doua zi de Paște; premii în valoare de 1 milion de lei

Prima extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale va avea loc luni, 13 aprilie, în a doua zi de Paște, iar valoarea premiilor "puse la bătaie" este de un milion de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Vinerea Mare

Vinerea Mare (Sfânta și Marea Vineri, în calendarul Bisericii Ortodoxe), ultima vineri din Postul Paștilor, este potrivit tradiției zi de post negru - nu se bea decât apă toată ziua.

România va prelua președinția Comitetului Mixt al Miniștrilor din țările participante la programul CEEPUS

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, participă de joi până sâmbătă, la Praga, la cea de a 19-a reuniune a Comitetului Mixt al Miniștrilor din țările care derulează programul CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies), cu acest prilej, România preluînd președinția acestui for pentru următorii doi ani.

Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Mare este cunoscută drept Joia Mare. În această zi, se prăznuiește spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia), rugăciunea din gradina Ghetsimani și prinderea Domnului de către farisei.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Matei Georgescu, Ghidul psihanalistului perfect. Clișee, zvonuri și alte fantasme, Editura Oscar Print, București

Cadru finit – psihanaliză nesfîrșită. Exact despre această temă scrie Matei Georgescu. Mai exact, despre raportul tensionat, obscur și alunecos dintre experiența clinică a psihoterapeutului, una delimitată și „încadrat㔠spațial, și procesul, temporal practic infinit, al gîndirii analistului proiectată asupra cotidianului. Psihanaliza nu ia sfîrșit cînd ușa se închide în urma pacientului – spunea Freud. Într-un sens, ea abia atunci începe cu-adevărat.

Calitatea timpului petrecut cu copilul este mai importantă decât cantitatea (studiu)

Copiii se dezvoltă bine și frumos când mamele lor lucrează - este un lucru dovedit deja științific. Journal of Mariage and Family a publicat recent un studiu consacrat mamelor active și impactului timpului pe care acestea îl dedică educației copiilor, relatează miercuri huffingtonpost.fr.

CFR Călători: Aplicația online de achiziție a biletelor de tren are noi facilități pentru cumpărători

Pasagerii CFR Călători care vor achiziționa online bilete de tren vor putea vizualiza, înainte de inițierea comenzii, informații despre numărul locurilor disponibile pentru ruta aleasă, precum și poziționarea acestora în vagoanele de dormit și cușetă, a anunțat, miercuri, compania de transport feroviar.

Plumb: 441.000 de tineri, sprijiniți pentru găsirea unui loc de muncă prin Programul 'Garanția pentru tineret'

Un număr de 441.000 de tineri vor fi sprijiniți pentru găsirea un loc de muncă, prin intermediul Programului 'Garanția pentru tineret', care beneficiază, începând din acest an, de o finanțare europeană de 343 milioane de euro, restul până la 470 milioane euro fiind asigurat de statul român, a declarat, miercuri, Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu ocazia lansării campaniei de informare privind Planul de Implementare a programului.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Jean-Louis Maisonneuve, Extrema dreaptă pe divan. Psihanaliza unei familii politice, Editura Polirom, Iași

Studiul teoreticianului francez Jean-Louis Maisonneuve, Extrema dreaptă pe divan. Psihanaliza unei familii politice, inspirat tălmăcită în românește de Nadia Farcaș și publicată la Iași de prestigioasa casă Polirom, este un volum care nu poate trece nebăgat în seamă. Dar de ce este atît de importantă și novatoare cartea lui Jean-Jouis Maisonneuve, Extrema dreaptă pe divan. Psihanaliza unei familii politice? Pentru că abordarea pe care o ilustrează, respectiv interpretarea în cheie analitică a discursului politic și literar al extremismului de dreapta, nu a fost prea des încercată.

Banca Transilvania oferă reducere de 22,5% pentru conversia creditelor din franci în lei sau euro

Banca Transilvania /BT/ va oferi, din 4 mai, în sediile Volksbank România, o reducere de 22,5% pentru clienții care doresc conversia creditelor din franci elvețieni în lei sau euro, potrivit unui comunicat de presă al băncii.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Adrian Majuru, București. Povestea unei georgrafii umane, Editura Institutului Cultural Român, București

La cum arată Bucureștiul zilelor noastre, singura întrebare legitimă e următoarea: de ce îl urăsc cu atîta determinare locuitorii săi? Căci cu toții, de la edili la lumpeni, survolînd imensa masă a celor din middle class, disprețuim și ignorăm tot ceea ce înseamnă curățenie, coerență a țesutulului urban, logică a dezvoltării stradale și ecologie ambientală. În acest context, dramatic și nefericit, este evident că metafora interbelică a lui Paul Morand, „București-Micul Paris”, rămîne în prezent o simplă găselniță literară, fără nici un fel de acoperire în realitate.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare, cunoscută drept Săptămâna Patimilor, încheie cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, respectiv Postul Sfintelor Paști. Este o săptămână distinctă a postului, ea amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile, și se adaugă celor 40 de zile propriu-zise de post, care încep în prima luni după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și se încheie în Duminica Floriilor.

Etichetă și bune maniere: Oaspeți la masa de Paște

Sărbătorile reprezintă unul dintre prilejurile în care familia și prietenii se adună pentru a se bucura împreună. Paștele, ca și Crăciunul, este o sărbătoare a familiei. De Paște, cu mic, cu mare, de la bunici la nepoți, ne adunăm pentru a ciocni un ou roșu cu cei dragi, rostind ''Hristos a înviat!'', bucurându-ne de Învierea Domnului.

Elevii participă la activități educative extracurriculare și extrașcolare în săptămâna "Școala altfel"

Elevii participă în această săptămână la activități educative extrașcolare și extracurriculare în cadrul programului numit "Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!".

Bonurile emise în perioada 2 februarie - 28 martie participă la Loteria din 13 aprilie, cu premii în valoare de 1 milion de lei

Bonurile fiscale emise în perioada 2 februarie - 28 martie 2015 vor participa la extragerea excepțională organizată de Loteria Româna în data de 13 aprilie, care are alocat un fond de premiere de un milion de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Mirra Alfassa (Mama), Yoga și sănătatea, Editura Herald, București

Ce poate uni două tărîmuri extrem de îndepărtate geografic și spiritual, așa cum sunt Parisul, în Franța, și Pondicherry, în India? Și ce pelerinaj sacru, ce călătorie inițiatică pot media accesul între cele două puncte, materiale și spirituale deopotrivă? În mod evident, un răspuns convenabil este greu de dat. Dar evidența indică un fapt surprinzător: Mirra Alfassa (Mama), născută la Paris, în 1878, cu excelente studii de matemtică, pian și Belle Arte, prietenă cu Monet și Rodin, l-a „cunoscut” înainte de a-l cunoaște efectiv pe iluminatul Sri Aurobindo.

Intrarea Domnului în Ierusalim - Duminica Floriilor

Sărbătoare Intrării Domnului în Ierusalim este unul din cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care are loc în Duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), această zi fiind cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor.

Creditele în franci elvețieni ies din perioada de grație acordată de bănci

Perioada de grație acordată de bănci clienților cu credite în franci elvețieni este aproape de final. În acest timp trebuiau găsite soluții pentru ca ratele să nu fie tot mai mari după scumpirea francului, iar clienții să poată duce până la capăt contractele. Conversia creditelor în lei sau renegocierea cursului de schimb au rămas pentru mulți speranțe deșarte.

Rusia: România să fie conștientă de consecințele suplimentării capacităților NATO

România trebuie să fie conștientă de consecințele suplimentării capacităților NATO pe teritoriul său, a avertizat ministerul rus de Externe. Moscova consideră periculoase și fără precedent acțiunile Alianței Nord Atlantice. "Da, suntem conștienți că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România și parteneri", a reacționat imediat premierul Victor Ponta. Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, a oferit amanunte pe această temă, la Ora de Știri.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Gonçalo M. Tavares, Ierusalim, Editura Humanitas, București, 2008

Revelațiile sunt rare, iar minunile țin de cea mai neverosimilă și imposibilă poveste. Și totuși, apariția în literatura internațională a portughezului Gonçalo M. Tavares, printr-un adevărat raptus romanesc, ține indubitabil de specia trăirii magice. Romanul Ierusalim, tradus de Micaela Ghițescu și publicat de Editura Humanitas din București, construcție gongorică și cervantescă, cu influențe din cele mai diverse, de la Kafka la Rilke și de la Pessoa la Marquez, reprezintă fructul unei insolite capacități de invenție.

Dosar incendiu Maternitatea Giulești: Asistenta Florentina Cârstea, condamnată definitiv la 2 ani și 2 luni închisoare cu executare

Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giulești a fost condamnată definitiv joi de magistrații de la Curtea de Apel București la doi ani și două luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă, în dosarul incendiului din 16 august 2010, în urma căruia au murit șase bebeluși. În același dosar, medicul Bogdan Marinescu (fostul manager al spitalului) a primit 6 luni de închisoare cu suspendare, Ioan Adrian Toma (șeful Secției de Neonatologie) a fost achitat, iar Gigel Oprea (electricianul spitalului) a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Vasile Dima (fostul șef al Serviciului tehnic), după ce acesta a decedat.

Călătoriile în Deltă, mai scumpe din acest sezon turistic

Prețul biletelor pentru transportul naval în Delta Dunării va crește în acest sezon turistic cu circa 7%, a declarat pentru AGERPRES directorul societății Navrom Delta SA, Victor Iancu.

CFR Călători: Noul Acord colectiv de muncă, valabil până la 30 septembrie 2015, nu prevede concedieri colective

Noul Acord colectiv de muncă la CFR Călători, agreat în data de 1 aprilie, nu prevede concedieri colective de personal, se arată într-un comunicat al CFR Călători, transmis, joi, AGERPRES.

Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, informează Administrația Prezidențială.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Dane Rudhyar, O mandala astrologică (Ciclul transformărilor și cele 360 de faze simbolice ale sale), Editura Herald, București

Agitata viață postmodernă și intrarea în noua paradigmă a erei informaționaliste ne-a destabilizat credințele, ne-a văduvit de repere spirituale stabile. Nu e surprinzător că avem nevoie de o anumită ordine rațională, de o „hart㔠a întîmplărilor ce ne tutelează destinul, de un îndrumar cît se poate de riguros pentru a suporta caracterul accidental al propriei noastre vieți. Știința astrologică pare să fie un astfel de instrument, iar cartea lui Dane Rudhyar, O mandala astrologică (Ciclul transformărilor și cele 360 de faze simbolice ale sale), tradusă de Claudia Pănculescu și apărută la Editura Herald din București, constituie un argument în favoarea credinței în clarviziunea unei asemenea cunoașteri. Înconjurați de simboluri, ne rătăcim adesea printre tîlcuri ce ne rămîn închise. Pornind de la simbolurile sabiene, inventate în 1925 de Marc Edmund Jones și vizionara Elsie Wheeler, autorul ne oferă o interpretare plauzibilă a acestui veritabil plan cosmic și destinal.

OUG privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobată de deputați

Deputații au adoptat miercuri proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, care prevede că persoanele fizice pot achiziționa un singur autoturism nou al cărui preț de achiziție să nu depășească suma de 50.000 de lei.

Legea prin care persoanele persecutate din motive politice vor primi indemnizații, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care se acordă o indemnizație persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, informează Administrația Prezidențială.

Poșta Română distribuie pașapoartele către persoanele fizice, începând din 1 aprilie

Compania Națională 'Poșta Română' /CNPR/ începe să distribuie, din 1 aprilie, pașapoartele către persoane fizice, în urma câștigării unui contract cu o valoare estimată de 495.000 de lei.

ANRE: Prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici scad, în medie, cu 3,9%

Prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici vor scădea, în medie, cu 3,9%, începând de miercuri.

Documentar: Meteoriții

Meteoriții sunt fragmente provenite din spațiul cosmic, care pot străbate atmosfera Pământului ajungând până la sol (ex. aeroliții, tectilele etc.). În funcție de compoziția lor chimică, există sideriți sau meteoriți metalici (conținând în principal fier și nichel), sideroliți, cu compoziție mixtă (metalico-pietroasă) și aeroliți sau meteoriți litoizi, având în compoziție numai silicați, conform Dicționarului Explicativ (1993-2009).

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Dorota Masłowska, Albă ca Zăpada și roșu bolșevic, Editura Trei, București

La început am crezut că e doar o glumă proastă. Că scriitoarea poloneză face paradă de un așa-zis stil original pentru a-și masca lipsa de aderență la construcția narațiunii romanești. Imediat după acest prim șoc neplăcut am priceput însă despre ce este vorba cu-adevărat în romanul Albă ca Zăpada și roșu bolșevic, tradusă de Constantin Geambașu și apărută la Editura Trei din București. În paginile sale ni se povestește cu mijloacele marii literaturi despre ravagiile drogurilor și alcoolului asupra unor creiere de tineri din Polonia postcomunistă.

20 de ani de la catastrofa aeriană de la Balotești

Catastrofa aeriană de la Balotești s-a produs la 31 martie 1995. Aeronava Airbus 310, botezată "Muntenia", fabricată în 1987, cu peste 31.000 de ore la bord, era programată să efectueze zborul regulat de la București la Bruxelles, cu decolarea la ora 9.00. După șase minute de întârziere, avionul a început procedurile ridicării de la sol, sub comanda copilotului.

Documentar: Așezământul românesc de la Ierihon

Așezământul românesc din Ierihon este o construcție de dată recentă, care se adaugă celorlalte două lăcașuri românești aflate în pământul Țării Sfinte: Așezământul românesc de la Ierusalim și Schitul "Sfântul Ioan Botezătorul" de la Iordan.

Programul 'Rabla' debutează pe 1 aprilie

Sesiunea de depunere și validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor pentru Programul 'Rabla 2015' începe miercuri, 1 aprilie 2015, urmând ca programul destinat persoanelor fizice să demareze imediat după finalizarea procedurilor de validare a agenților economici, informează, marți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Elevii români au prea puțin timp liber. Câteva recomandări de la specialiști

Temele, meditațiile și activitațile extrașcolare le mănâncă tot timpul elevilor din România. Și efectul poate fi chiar invers: motivație academică scăzută, frică de testele de la școală și dificultăți de concentrare. Speciliștii spun că o mare problemă a elevilor noștri este că nu știu cum să învețe și nici cum să își gestioneze eficient timpul.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Paul Brusanowski, Religie și stat în Islam (De la teocrația medineză instituită de Muhammad la Frăția musulmană din perioada interbelică), Editura Herald, București

Ceea ce nu cunoaștem ne lasă perplecși. Ceea ce nu înțelegem ne paralizează. Ceea ce rămîne străin universului nostru de așteptări e perceput ca un factor de amenințare. Tot ceea ce este diferit are darul să ne tulbure. Alteritatea ne alungă din sistemul nostru de comfort existențial și ne obligă să reevaluăm raporturile cu imaginea noastră despre lume. Iar pentru un asemenea efort este nevoie de o mare energie sufletească, una pe care cel mai adesea nu sîntem dispuși să o investim.

Etichetă și bune maniere: Conversația la telefon

Telefonul, fie el fix sau mobil, face parte zilnic din existența noastră. Mijloc de comunicare util, telefonul este de un real folos pentru a lua legătura cu persoane aflate de distanță mai mică sau mai mare și de a comunica în timp util ceea de dorim să transmitem.

Interviu Tudor Prisecaru (ANCSI): Primul laborator al Centrului internațional "Danubius", finalizat în luna iunie

Construcția primului laborator al Centrului Internațional pentru Cercetări Avansate "Danubius" se va încheia în luna iunie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), Tudor Prisecaru.

O broșură despre Codul penal pe înțelesul copiilor, publicată pe site-ul Poliției Române

Broșura "Unde-i lege, nu-i tocmeală" - Codul penal pe înțelesul copiilor poate fi descărcată de pe site-ul Poliției Române, www.politiaromana.ro.

Ponta: Salariile bugetarilor vor fi achitate până pe 8 aprilie, pensiile - până pe 10 aprilie

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că salariile bugetarilor vor fi plătite până pe 8 aprilie, iar pensiile până pe 10 aprilie.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Andrei Pandele, Martorul-surpriză. Fotografii necenzurate din comunism, Editura Compania, București

În ciuda vocii lăuntrice, care rumergă permanent gînduri, de neauzit pentru ceilalți, noi, oamenii, rămînem înainte de orice ființe vizuale. Amintirile noastre sînt în primul rînd imagini, forme și culori, abia pe urmă sunete și tîlcuri. Cartea-album Martorul-surpriză.

Documentar: Trecerea la ora oficială de vară

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 martie 2015, la Ora oficială de vară, ora Europei Orientale. Ceasurile se dau înainte, ora 3.00 devenind ora 4.00. Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

28 martie 2015, între 20:30-21:30, Ora Pământului. Povestea unei mișcări globale pentru schimbare

Peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume vor stinge lumina și vor opri aparatele electrocasnice neesențiale, timp de o oră. Proiectul planetar Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile, nu e doar un simplu exercițiu de reducere a energiei, ci o acțiune care a încurajat cetățenii, companiile și guvernele să găsească soluții pentru utilizarea surselor de energie nepoluantă și de face schimbări în stilul de viață.

Condițiile de admitere la Facultatea de Litere, modificate

Admiterea la Facultatea de Litere a Universității din București se modifică în acest an, la concursul pe bază de dosar adăugându-se realizarea unui eseu motivațional.

Principalele noutăți din Știință anunțate în luna martie

Cunoașterea științifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie, despre mediu etc.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Alain Robbe-Grillet, Un roman sentimental, Editura Art, București

O carte dificil de povestit – și asta nu pentru că n-ar avea fir narativ, ci pentru că, bizuită pe logica visului, povestea ultimei scrieri a lui Alain Robbe-Grillet, intitulată Un roman sentimental, nu poate fi urmărită în chip rațional. Trebuie spus că romanul a fost tradus de Dumitru Țepeneag și a apărut la Editura Art din București. Logica onirică ajunge să contrazică realitatea, o des-ființează, cu toate că se clădește pe resturile sale diurne metamorfozate și desfigurate în creuzetul inconștientului nocturn. Autorul acestui așa-zis roman, papă al noului roman, curent detestat și detestabil, de un experimentalism grețos și, desigur, inutil, desfide prin acest ultim edificiu o operă pentru care a militat o viață întreagă.

Camera Deputaților a decis că primăriile pot face lucrări de reabilitare la locuințele private cu risc seismic

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege pentru modificarea ordonanței 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, care prevede că autoritățile administrației publice pot face lucrări de reabilitare în cazul locuințelor proprietate privată a persoanelor fizice. 

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Paradoxurile psihanalizei în România. Convorbiri cu șase psihanaliști, Ioana Scoruș, Editura Paralela 45, Pitești

Cartea de față, Paradoxurile psihanalizei în România, apărută la Editura Paralela 45 din Pitești în cadrul colecției Sapientia, reunește dialogurile autoarei cu psihanaliști români de prestigiu, practic întreaga gardă veche (minus analistul personal, Vasile Dem. Zamfirescu) din vremea practicii clandestine a psihanalizei. Mă refer, firește, la epoca sistemului totalitar. Invitații Ioanei Scoruș sînt Ion Vianu, Eugen Papadima, Radu Clit, Alfred Dumitrescu, Vera Șandor și Irena Talaban.

WWF-România: Blocarea Codului Silvic amenință pădurile și comunitățile locale din România

Noul Cod Silvic se concentrează pe valorificarea economică a pădurilor sub formă de masă lemnoasă, ignorând conservarea biodiversității, iar blocarea proiectului de lege amenință pădurile și comunitățile locale, atrage atenția organizația World Wide Fund of Nature /WWF/-România, într-un comunicat, transmis, miercuri, AGERPRES.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: John P. Kotter, Matsushita Leadership, Editura Publica, București

Cartea lui John P. Kotter, Matsushita Leadership, avînd un subtitlu relevant, Ce avem de învățat de la cel mai remarcabil antreprenor al secolului 20, a apărut în traducerea Cristinei Calotă la Editura Publica din București. Editarea acesteia a însemnat o adevărată lovitură de piață în România.

 

Documentar: Legea lui Arhimede

Una dintre cele mai cunoscute legi din fizică, mai precis din hidrostatică, este legea lui Arhimede, conform căreia ''Orice corp scufundat într-un lichid sau gaz este împins pe verticală, de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea lichidului sau gazului dezlocuit de acel corp". Această forță de numește ''forță arhimedică''.

Documentar: Buna Vestire, praznic în cinstea Maicii Domnului

Buna Vestire, praznicul închinat Maicii Domnului, se sărbătorește la 25 martie. Despre această mare sărbătoare a bucuriei și a speranței, părintele Ilie Cleopa spunea: "Astăzi răsună glas de bucurie în tot pământul. Astăzi Arhanghelul Gavriil îi vestește Fecioarei Maria că va lua în pântece și va naște în lume pe Fiul lui Dumnezeu, mântuirea întregului neam omenesc. Ziua de astăzi este mai sfântă și mai veselitoare decât toate zilele veacurilor, căci aduce bucurie și vestește mântuirea în toată lumea.

Inevitabilul s-a produs : un craiovean a obținut înghețarea cursului în CHF la nivelul de la acordarea creditului

Judecătoria Craiova a decis, săptămâna trecută, într-un proces dintre un debitor și Banca Românească, înghețarea cursului de schimb franc elvețian-leu la valoarea de la data contractării împrumutului. Magistrații au obligat banca să-l despăgubească pe datornic cu sumele plătite în plus și dobânda la sumele respective. 

Toni Neacșu, fost membru CSM, condamnat definitiv la un an închisoare cu suspendare

Adrian Toni Neacșu, fost judecător și membru al CSM, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participație improprie la infracțiunea de uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Michel Winock, Secolul intelectualilor, Editura Cartier, Chișinău

Cartea lui Michel Winock, Secolul intelectualilor (apărută în condiții grafice de excepție la Editura Cartier de la Chișinău, în traducerea temeinică a lui Gheorghe Chiriță) nu este o lucrare care să survină pe un teren deșert. Volumul profesorului de istorie contemporană la Institutul de Științe Politice din Paris – recompensat cu Premiul Médicis pentru eseu în 1997 – se înscrie într-o filiație din care aș putea cita Trădarea cărturarilor, de Julien Benda, și Intelectualii, de Paul Johnson.

Etichetă și bune maniere: Cum alegem și oferim un cadou

Tuturor ne place să primim cadouri. În același timp, ne place să oferim cadouri, pentru a face o bucurie celor dragi. Ocaziile în care se oferă cadouri sunt numeroase - de la aniversări, zile onomastice, zile speciale ca 8 Martie, 1 Iunie, până la cadourile oferite de Crăciun, de Paște, la căsătorie sau la botez.

Documentar: Duiliu Marcu - arhitectul detaliului

Duiliu Marcu, arhitect, membru titular al Academiei Române, președinte de onoare a Uniunii Arhitecților din România, s-a născut la 23 martie 1885 la Calafat.

Un român din Serbia a inventat cafeaua din sfeclă roșie, pe care a brevetat-o

Un român din localitatea sârbească Vlaicovăț, situată la câțiva kilometri de orașul Vîrșeț, Nicolae Cotârlă, a inventat cafeaua din sfeclă roșie (Beta vulgaris), pe care a înregistrat-o la Institutul pentru Proprietate Intelectuală din Belgrad.

MECȘ: 98,99% dintre cererile de înscriere în clasa pregătitoare depuse în prima etapă au fost admise

Ministerul Educației și Cercetării Științifice a centralizat datele finale înregistrate în prima etapă rezervată înscrierii copiilor în clasa pregătitoare (23 februarie - 13 martie), conform acestora, 98,99% dintre cererile de înscriere fiind admise.

Laura Voicu, avocata Alinei Bica, va fi cercetată sub control judiciar

Curtea de Apel București a respins, vineri, propunerea DNA privind arestarea preventivă a Laurei Voicu, avocata fostei șefe a DIICOT Alina Bica, aceasta urmând să fie cercetată sub control judiciar pe următoarele 60 de zile.Decizia instanței nu este definitivă.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Satori - Mari maeștri Zen, Editura Herald, București

„La ce folosește Zazenul?”, a fost întrebat Maestrul Deshimaru. „La nimic”, a răspuns acesta. „Iar Zazenul ce este?”, a fost chestionat Maestrul Etienne Mokusho Zeisler. „Practica zenului, doar că particula za a fost pierdută din rostire de-a lungul veacurilor”. „Bine-bine, și despre Zen ce ne puteți spune?”, a continuat nerăbdător reporterul, firește, un occidental. „Zenul este chiar viața”.

Recorduri: Primul satelit meteo de succes

Primul satelit meteo experimental din istorie, potrivit The Guinnes Book, a fost satelitul american TIROS-1, lansat de NASA în spațiul cosmic la 1 aprilie 1960.

Împrumut de 200 milioane euro aprobat de BM pentru reducerea abandonului școlar și universitar

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a salutat vineri decizia Băncii Mondiale, care a aprobat la începutul acestei săptămâni un împrumut de 200 de milioane de euro pentru Proiectul privind învățământul secundar care are ca obiectiv principal reducerea abandonului școlar și universitar.

Documentar: Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Române

Provenind dintr-o veche familie de boieri moldoveni, din zona Fălciului (zona Bârladului), Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Moldovei și Țării Românești, a fost cel care a pus bazele statului modern român.

Eclipsă de soare, vizibilă în România. Cum s-a văzut fenomenul astronomic

Trei evenimente astronomice rare - o eclipsă de Soare, o super-Lună și echinocțiul de primăvară - au loc vineri, pe 20 martie. Eclipsa parțială de soare a început la ora 10:48 și s-a încheiat la 13:04 minute și a fost vizibilă în aproape toată țara. Fenomenul s-a văzut cel mai bine în vestul țării.

Documentar: Eclipse de Soare vizibile din România

Prima eclipsă a anului 2015 a avut loc vineri, 20 martie și este observabilă și de pe teritoriul României. A fost o eclipsă totală de Soare vizibilă de la Polul Nord și parțial observabilă din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, potrivit site-ului www. astro-info.ro.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Mihail Mihailide, Eul altora. Jurnalul unor jurnale, Editura Viața Medicală Românească, București

Mihail Mihailide este un personaj cultural complex, unul pe care grația divină (sau excelența sa volitivă) l-a dăruit cu o dublă, excepțională calitate: de medic și jurnalist. Iar condiția de cunoscător al naturii omenești, fizice și spirituale, dar și cea de bun comunicator, i-au facilitat accesul la o multitudine de experiențe pe care le-a filtrat potrivit unor măsuri personale, înalt așezate intelectual. Că așa stau lucrurile o atestă și volumul Eul altora.

Februarie 2015, a doua cea mai călduroasă lună februarie de când se fac măsurători de temperatură

Februarie 2015 a fost a doua cea mai călduroasă lună februarie de pe planetă din 1880, de când se fac măsurători de temperatură, a anunțat miercuri Agenția americană oceanografică și atmosferică (NOAA), preluată joi de 7sur7.be.

Documentar: Poetul și matematicianul Ion Barbu

Unul dintre cei mai de seamă autori români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc, poetul și matematicianul Ion Barbu, pe numele său adevărat Dan Barbilian, s-a născut la 19 martie 1895, la Câmpulung-Muscel.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Gilles Deleuze-Félix Guattari, Kafka. Pentru o literatură minoră, Editura Art, București

Un cuplu redutabil de teoreticieni francezi, Gilles Deleuze și Félix Guattari, a scris o carte despre un alt fel de Kafka. Volumul lor, intitulat Kafka. Pentru o literatură minoră, excelent tradus și postfațat de Bogdan Ghiu, a apărut la Editura Art din București.

Interviu Ambasadorul britanic: Menținem un mesaj constant pentru Rusia - să returneze Crimeea Ucrainei

Marea Britanie consideră că anexarea Crimeei de către Rusia a fost ilegală și ilegitimă și rămâne, după un an, ilegală și ilegitimă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ambasadorul britanic, Paul Brummell.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Claudia Golea, Flower-Power Tantra, Editura Pandora-M, București

O cosmopolită perfectă, asta este Claudia Golea. Cu ultima ei carte, Flower-Power Tantra, la fel ca și cu celelalte de până acum – Planeta Tokyo, Tokyo by night, Vară în Siam și French Coca-Cola –, ea rupe gura târgului bucureștean prin insolit, tupeu, autenticitate și delir.

Burse de studii în Franța pentru studenți români, în domenii de înaltă specializare

Burse de studii în Franța destinate studenților români, în domenii de înaltă specializare, vor fi acordate și în acest an, în urma încheierii, marți, a unor convenții de parteneriat între Ambasada Franței în România, prin Institutul Francez, Agenția Universitară a Francofoniei, și zece companii de top din România.

Banca Mondială contribuie cu 200 milioane de euro la proiectul ROSE implementat de Ministerul Educației

Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat luni un credit de 200 de milioane de euro pentru proiectul ROSE (Romania Secondary Education Project) destinat creșterii șanselor ca elevii să termine facultatea, acesta urmând să fie implementat de Ministerul Educației pe o perioadă de șapte ani, informează un comunicat de presă al BM.

Etichetă și bune maniere: Cum ne comportăm când suntem invitați la masă

Invitația la masă este un motiv de bucurie pentru cei care invită, dar și pentru cei care sunt invitați, deoarece aceste întâlniri sunt plăcute și au darul de a-i apropia pe oameni. Există unele reguli de comportare care trebuie cunoscute de toți participanții la astfel de întâlniri.

Stand românesc, la Salonul Cărții de la Paris: Vor fi disponibile volume apărute la peste 30 de edituri din România

România va fi prezentă la Salonul Internațional de Carte de la Paris, desfășurat în perioada 20-23 martie, cu un stand național și o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român (ICR), tema programului românesc de la această ediție fiind "La literature feminine, le feminin de la litterature".

Românii reprezintă 17% din imigranții care au ajuns anul trecut în Germania

Numărul străinilor care trăiesc în Germania a atins un nivel record la finele anului trecut, 8,2 milioane de persoane sau 10% din populația totală a primei economii europene, iar românii ocupă primul loc în ceea ce privește creșterea procentuală comparativ cu 2013 (31,9%), arată cifrele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite DPA.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Fritz Riemann, Astrologie și psihoterapie. Astrologia în slujba vieții, Editura Trei, București

Nu mă număr printre aceia care să dea prea multe parale pe astrologie. Mai mult, îmi repugnă balivernele pe care diferite posturi tv le „vînd” drept analize și interpretări astrologice. N-aș „vota” nici beat cu Mama Omida ori cu companioanele sau adversarele dânsei.

Actorul Eusebiu Ștefănescu (fișă biografică)

Eusebiu Ștefănescu a murit în noaptea de 14 spre 15 martie 2015, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 70 de ani. Actorul de teatru și film, Eusebiu Ștefănescu s-a născut pe 3 mai 1944 în satul Cricovul Dulce, comuna Iedera, județul Dâmbovița. A absolvit Institutul de Artă Cinematografică și Film din București în 1967. Actor al Teatrului din Ploiești timp de 16 ani, apoi, pentru o vreme, al Teatrului Mic din București, Eusebiu Ștefănescu a jucat, din 1996, la Teatrul Național "I.L. Caragiale". A fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Chloé Delaume, Locuiesc în televizor, Editura Art, București

Cum ar fi să locuiți în televizor? Întrebarea nu ține, așa cum pare la prima vedere, de domeniul imaginației. Dimpotrivă, ea testează acuitatea d-voastră de a percepe corect realitatea în care existați. Căci locuirea în televizor nu mai e demult o ficțiune improbabilă, fructul unei fantasme recurente ori poate proiecția unei dorințe utopice.

Documentar: Fizicianul Dragomir Hurmuzescu

Dragomir Hurmuzescu, întemeietorul primei școli de fizică experimentală din țară, inventatorul ''electroscopului Hurmuzescu'', fondatorul primului post de radiodifuziune și realizatorul primelor transmisii prin telegrafie fără fir din țară, s-a născut la 13 martie 1865, la București.

MECȘ: Rezultate mai bune la simularea bacalaureatului față de anul trecut

Ponderea elevilor clasei a XII-a care au obținut note peste 5 la simularea națională a examenului de bacalaureat, la Limba română, este de peste 60%, procentaj superior celui de anul trecut - 52,80%, informează un comunicat al MECȘ transmis joi AGERPRES.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Cristina Rusiecki, Țesuturile fragilității, Editura Tracus Arte, București

O carte despre Radu Afrim, așa cum este cea scrisă de Cristina Rusiecki, intitulată Țesuturile fragilității, nu reprezintă o lectură comodă. Sigur, cartea, care mai curînd e o construcție de tip album, în economia căreia textul se îngemănează cu documentul fotografic, livrat în cea mai mare parte chiar de către „subiectul” (sau „obiectul) abordării, Radu Afrim însuși – ar trebui să contabilizeze nașterea unei personalități teatrale de anvergură și să explice mecanismele afirmării sale.

Aspecte fundamentale despre concediul de odihnă

Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii. Fiind un drept absolut obligatoriu, concediul nu poate face obiectul vreunei cesiuni sau renuntari, iar durata sa nu poate fi redusa sub limita minima legala nici macar cu acordul explicit al salariatului; orice astfel de cesiune, renuntare sau limitare este nula absolut.

Toni Greblă va fi cercetat în libertate

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins miercuri cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de arestare la domiciliu a fostului judecător CCR Toni Greblă, cercetat penal pentru mai multe infracțiuni, printre care și trafic de influență.

Camelia Toader - candidatul României la funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene

Guvernul a aprobat miercuri un Memorandum pe tema nominalizării candidatului României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru această funcție fiind desemnată actualul judecător Camelia Toader, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, într-un briefing la Palatul Victoria.

O carte pe zi cu Valentin Protopopescu: Paul Roberts, Sfârșitul petrolului. În pragul unui dezastru, Editura Litera Internațional, București

Vă invit la un banal exercițiu de imaginație. Închipuiți-vă cum ar fi dacă, într-o bună dimineață, suindu-vă în mașina personală și dorind să faceți plinul, mecanicul de la pompă v-ar spune: 1. că nu mai există în general benzină sau 2. că prețul este unul exorbitant pe litru (să zicem, o cifră aberantă, în genul a 50-100 de euro). Cum ați reacționa? Vi se pare un scenariu de film S.F., nu-i așa? Oare nu ați jura că un asemenea episod este 100% ficțional? Că nu se poate, că e imposibil de-a dreptul ca realitatea noastră domestică, zilnică și obișnuită să primească astfel de coordonate coșmarești? Ei bine, ziua unei asemenea „imposibilități” de fapt e mult mai apropiată decît sîntem dispuși a concede.

Documentar: George Călinescu, personalitate marcantă a culturii române

George Călinescu a fost o personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, critic, istoric literar, scriitor, publicist, membru titular activ al Academiei Române.

Documentar: Scriitorul Mateiu I. Caragiale

Scriitorul Mateiu I. Caragiale s-a născut la 12 ianuarie 1885, la București, fiind fiul dramaturgului I.L.Caragiale și al Mariei Constantinescu.

Documentar: Erupțiile vulcanice

Vulcanii sunt de diferite mărimi și forme. Cei în formă de con sunt cei mai comuni. Vulcanii, care se aseamănă cu munții înalți, sunt cei care au provocat cele mai multe erupții vulcanice.

Bilanț Ministerul Public: Peste 50.000 de inculpați trimiși în judecată în 2014

În cursul anului 2014 au fost trimiși în judecată 50.342 inculpați persoane fizice și 358 inculpați persoane juridice, cei mai mulți pentru infracțiuni contra patrimoniului (circa 14.000), în scădere față de anul precedent, se arată în raportul de activitate al Ministerului Public prezentat marți de procurorul general Tiberiu Nițu.

Pagina următoare

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro |la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro  | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2017