la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Dușa, la bilanțul MApN: Activitatea a fost marcată de schimbarea mediului de securitate din regiunea Mării Negre

Agerpres

 

Analiza activității MApN pentru anul 2014 este marcată, în primul rând, de schimbarea mediului de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și de creșterea instabilității din vecinătatea sudică a Alianței, din Orientul Mijlociu până în nordul Africii, a declarat marți ministrul Apărării, Mircea Dușa, la ședința de bilanț a ministerului.

Dușa a precizat că acestea au generat, prin implicațiile lor, schimbări profunde în abordarea problemelor de apărare și securitate la nivelul NATO și al Uniunii Europene.

"În aceste condiții, Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu rapiditate, generând o schimbare a priorităților în ceea ce privește obiectivele prevăzute inițial pentru anul 2014. Accentul a fost pus pe măsuri de creștere a capacității operaționale a Armatei României, concomitent cu îndeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al NATO, UE, ONU și OSCE. O importanță deosebită a fost acordată implementării măsurilor stabilite prin parteneriatele strategice ale României, în special cel cu Statele Unite ale Americii, cu cele două dimensiuni importante ale sale, proiectul scutului antibalistic de la Deveselu și dezvoltarea Nodului multimodal și Centrului de tranzit de la Mihail Kogălniceanu", a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului, anul 2014 a fost cel mai bun an bugetar pentru armată din 2008 și până în prezent.

"În anul 2014, susținerea financiară asigurată de Guvernul României a permis Forțelor Aeriene să continue derularea Programului strategic de înzestrare cu avionul multirol F-16, precum și finalizarea celui de înzestrare cu avionul de transport scurt și mediu curier C-27J Spartan. La celelalte categorii de forțe, terestră și navală, accentul s-a pus pe ridicarea stării de operativitate a tehnicii din dotare și continuarea derulării programelor de înzestrare", a completat Dușa.

În cadrul ședinței de bilanț, ministrul a mai subliniat că demersurile pentru suplimentarea bugetului aprobat al Ministerului Apărării Naționale pe anul 2014 au vizat "asigurarea în regim de urgență a creditelor bugetare și de angajament necesare creșterii capacității operaționale a Armatei României, în contextul degradării accelerate a mediului de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre".

Astfel, prin rectificări bugetare și suplimentări din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, bugetul MApN a crescut de la 9,373 miliarde lei la 9,917 miliarde lei.

Mircea Dușa a trecut în revistă și programele de înzestrare a Armatei, care au constituit o altă prioritate majoră a ministerului.

În 2014, activitatea din domeniul înzestrării s-a concentrat asupra următoarelor priorități: programul strategic "Avion multirol al Forțelor Aeriene"; programul "Avion mediu-scurt curier C-27J Spartan", fiind achitate toate obligațiile de plată aferente bunurilor și serviciilor livrate până în 2014 și plata avionului nr.7 (ultimul din contract); sistemul de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk; programul "Elicopter IAR 330 Puma Naval"; programul "Transportor blindat 8x8 Piranha".

Principalele activități derulate în anul 2014 au fost elaborarea documentelor privind asigurarea cadrului normativ necesar derulării contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze, demararea pregătirii primei serii de piloți care vor zbura pe aeronava F-16, precum și a personalului tehnic, acesta din urmă finalizând cursurile de pregătire teoretică și practică privind exploatarea la sol a aeronavelor.

În același timp, au fost demarate activitățile specifice pentru modernizarea infrastructurii Bazei 86 Aeriană de la Fetești cu utilizarea extensivă a unor proiecte de investiții NATO-NSIP dedicate.

Dușa a amintit că participarea la misiunile din teatrele de operații Afganistan/ISAF și Kosovo/KFOR a reprezentat principalul efort operațional național în anul 2014 în ceea ce privește angajamentul României în cadrul NATO.

Contribuția la angajamentul Alianței în Afganistan a constat în diminuarea graduală a numărului militarilor români la operația ISAF, la sfârșitul anului 2014, și angajarea unei contribuții importante la noua misiune NATO de pregătire și asistență pentru forțele afgane — Resolute Support.

"Angajamentul României față de Uniunea Europeană a impus participarea la operațiile și misiunile desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună. Astfel, în anul 2014, Ministerul Apărării Naționale a contribuit la operațiile EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina, EUFOR în Republica Centrafricană, EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de monitorizare a Uniunii Europene din Georgia, precum și la misiunile de instruire și consiliere menite să dezvolte capacitatea statelor africane de gestionare a crizelor, respectiv EUTM Somalia, EUTM Mali, EUSEC R.D. Congo", a menționat Mircea Dușa.

Participarea României la operații și misiuni în afara teritoriului național a totalizat în anul 2014 aproape 1.200 de militari.

De remarcat că, la nivelul anului 2014, numărul exercițiilor și activităților de instruire la nivel național a crescut, față de 2013, cu 25 la sută, iar cele executate la nivel bilateral/aliat au înregistrat o creștere cu 133 de procente.

Cele două comandamente NATO care se vor deschide în 2016 în țara noastră vor funcționa la București și vor avea un rol cheie în asigurarea legăturilor între structurile de forțe naționale și cele ale Alianței, îndeplinind funcțiile de comandă și control în spațiul în care se impune dislocarea unei forțe de reacție rapidă, a anunțat marți ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la ședința de bilanț pe anul 2014.

Ministrul a spus că România și-a exprimat intenția de a pune la dispoziție un comandament multinațional de nivel divizie, precum și de a găzdui o structură multinațională de integrare a forțelor.

"Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie din acest an, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianța va avea prin cele două comandamente multinaționale o prezență vizibilă și persistentă în România. Eu am caracterizat această realizare chiar una foarte importantă după intrarea noastră în NATO. Ne-am propus ca într-o primă etapă să putem atinge starea operațională inițială a unităților pentru integrarea forțelor NATO până în luna iunie a acestui an iar până la summitul din Polonia din 2016 să fie realizată capacitatea operațională completă. În ceea ce privește comandamentul multinațional de divizie, preconizăm realizarea capacității operaționale inițiale până în 2016 iar capacitatea operațională completă până în anul 2018", a declarat Dușa.

NATO a aprobat în luna februarie înființarea primelor 6 unități de integrare a forțelor aliate (NFIUs) în statele membre din estul Alianței, inclusiv în România, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din țările membre ce a avut loc la Bruxelles. Totodată, a fost prezentată și acceptată oferta României privind înființarea pe teritoriul național a unui comandament multinațional de nivel divizie care va putea oferi Alianței o flexibilitate sporită și opțiuni suplimentare de comandă-control în zona sudică a flancului estic.

Mircea Dușa explica atunci că aceste noi structuri vor avea un rol cheie pentru asigurarea legăturii între elementele structurii de forțe ale NATO, oferind o componentă de comandă și control pentru ca forțele aliate să fie dislocate într-un ritm mai rapid. În același timp, acestea vor avea o contribuție semnificativă în elaborarea planurilor operaționale și vor coordona activitățile de pregătire a exercițiilor comune.

Dușa a mai spus că aceste structuri reprezintă materializarea deciziei adoptate la summitul din Țara Galilor privind asigurarea unei prezențe vizibile persistente a NATO pe teritoriul țărilor aliate. În cele două comandamente vor participa militari din state precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Germania, Polonia.

Exercițiile militare de pregătire și instruire exercitate la nivel național au crescut cu 25% în 2014 față de anul anterior iar cele efectuate la nivel bilateral și aliat, cu 133%, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la ședința de bilanț a ministerului.

Dușa a arătat că aceste instruiri în comun cu state NATO au înregistrat creșteri datorită "unei bune finanțări".

"În anul 2014 am exercitat cel mai complex exercițiu întrunit din ultimii cinci ani, împreună cu partenerii americani. (...) După mulți ani s-au executat trageri cu muniție reală, cu bombe de aviație, cu rachete de aviație, cu rachete antitanc și s-au testat operațional avioanele Spartan în stingerea incendiilor în zonele greu accesibile", a precizat ministrul.

Potrivit raportului de activitate al ministerului, anul trecut, aproximativ 1.200 de militari români au participat la operații și misiuni în afara teritoriului național.

Ministrul Mircea Dușa a arătat că anul 2014 poate fi considerat și "anul revigorării parteneriatului strategic".

"Anul 2014 poate fi considerat și anul revigorării Parteneriatului strategic româno-francez și al consolidării unei relații speciale cu Germania prin derularea unor consultări permanente, materializate în cadrul vizitelor la nivelul miniștrilor Apărării și dialogului strategic având ca teme principalele dosare NATO și europene de actualitate", a subliniat Dușa.

În anul 2014, MApN a mai participat cu experți și în cadrul Comitetului național pentru situații speciale de urgență, cât și cu personal și mijloace tehnice în teren, împreună cu celelalte structuri din Sistemul Național de Apărare, Ordine publică și Siguranță națională, acționând în sprijinul populației pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale.

Datele arată că s-au executat 366 intervenții în 21 de județe și în București, la care au participat 5.400 militari cu 864 mijloace tehnice. De asemenea, au fost executate 12 misiuni de sprijin aerian umanitar, din care cinci misiuni externe, pentru transportul în România a 177 cetățeni români din Iordania și a 11 cetățeni răniți din Ucraina, precum și șapte misiuni interne pentru transportul a 11 persoane cu nevoi medicale urgente.

MApN își propune în 2015 să continue demersurile întreprinse în 2014, respectiv constituirea și operaționalizarea graduală, pe teritoriul României, a Unității multinaționale de integrare a forțelor NATO (NFIU) și a Comandamentului multinațional de divizie sud-est (MND — SE HQ); pregătirea și punerea la dispoziția NATO, UE, ONU și OSCE a pachetelor de forțe specifice participării la misiuni, aprobate prin Planul de întrebuințare a forțelor; pregătirea și punerea la dispoziție a capabilităților specifice națiunii gazdă pentru planificarea și desfășurarea exercițiilor și misiunilor pe teritoriul național; sporirea contribuției la securitatea regiunii extinse a Mării Negre, precum și continuarea participării la inițiativele militare de cooperare în plan bilateral și regional.

De asemenea, MApN are în vedere continuarea procesului de ridicare a stării de operativitate a tehnicii, modernizare și achiziție a echipamentelor militare; intensificarea activităților de instruire la nivel național și în cadrul multinațional asigurat de NATO și UE; implementarea măsurilor de securitate privind apărarea cibernetică.

Citește și: Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la bilanțul activității Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2014

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015