la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la bilanțul activității Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2014

Administrația Prezidențială

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marți, 10 martie a.c., la bilanțul activității Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2014, prilej cu care a susținut următorul discurs: 

„Domnule Prim-ministru,

Domnule ministru al Apărării Naționale,

Domnilor senatori și deputați,

Domnule general-locotenent, șef al Statului Major General,

Doamnă și domnule secretar de stat, domnule secretar general,

Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor generali, amirali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri,

Particip, astăzi, pentru prima dată în calitate de Președinte al României la bilanțul Ministerului Apărării Naționale. Un moment de bilanț poate fi unul formal sau presupune un raport rece. Vă asigur însă că pentru mine nu este. Dați-mi voie, înainte de a vorbi despre rezultate, despre provocări și nevoi în noul context global sau despre angajamente politice, să împărtășesc câteva gânduri.  

La 1 Decembrie 2014, ca președinte ales, am fost prezent la parada militară de la Alba Iulia. Ca Președinte în funcție am asistat apoi la cea din 24 Ianuarie de la Iași. De fiecare dată, privindu-i pe militarii noștri, mai tineri sau mai experimentați, am văzut patriotism, onoare și curaj. Sunt convins că aceleași lucruri le-au văzut și milioane de români. A-ți pune viața în slujba apărării țării tale este una dintre expresiile cele mai clare și directe ale patriotismului.

Sunt momente care ne unesc și ne inspiră. Iar dumneavoastră, militarii Armatei Române, ne faceți, de fiecare dată, să redescoperim mândria și încrederea în forța națiunii noastre și în noi înșine. Pentru aceste lucruri vă mulțumesc, în numele meu și al concetățenilor noștri. Vă mărturisesc că pentru mine, în exercițiul funcției de Președinte, nu există moment mai emoționant decât salutul drapelului de luptă. 

Doamnelor și domnilor,

Ne aflăm într-un context strategic complex, caracterizat de transformări semnificative la nivel regional și global. În proximitatea României, acțiunile militare de tip convențional și hibrid reprezintă o provocare directă și violentă la adresa fundamentelor juridice ale securității spațiului european. În acest context, apartenența la NATO, alături de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și de statutul de membru al Uniunii Europene, reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe și de securitate. Consolidarea profilului României în NATO și UE reprezintă o prioritate esențială și o componentă a securității țării noastre, o linie de conduită specifică bunei guvernări. Și în același timp răspunde așteptărilor concetățenilor noștri.  

La 11 ani de la aderarea la NATO și la 8 ani de la aderarea efectivă la Uniunea Europeană, țara noastră trebuie să își consolideze credibilitatea strategică. Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice și într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, credibilitatea reprezintă o valoare națională importantă atât în relația cu aliații și partenerii noștri, cât și cu proprii noștri concetățeni.

Credibilitatea noastră ca națiune depinde de mai mulți factori:

•          continuitatea în promovarea unei politici orientată european și transatlantic;

•          predictibilitatea în asumarea deciziilor de politică externă, în definirea intereselor naționale și a obiectivelor strategice ce decurg din ele;

•          transparență în conceperea politicilor publice și în planificarea resurselor necesare implementării lor. 

În România lucrului bine făcut, politica în domeniul apărării și buna guvernare merg împreună spre folosul cetățenilor. Așa cum spune și legea noastră fundamentală, Armata este subordonată voinței poporului pentru garantarea suveranității, a integrității statului, dar și a democrației. De aceea, nu întâmplător, unul dintre primele demersuri politice după învestirea mea ca Președinte al României a fost obținerea consensului politic din partea partidelor parlamentare - pentru prima dată după 25 ani - pentru creșterea bugetului apărării la 2% din PIB, începând cu anul 2017. Mai mult, am propus - și toate partidele au fost de acord – susținerea acestui prag minim timp de 10 ani, până în 2027, pentru a avea predictibilitatea necesară unei mai bune planificări a resurselor bugetare destinate sectorului apărării. Este, însă, responsabilitatea dumneavoastră ca acest efort financiar făcut de întreaga națiune să se materializeze printr-o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare, care să corespundă noilor realități strategice și bugetare. 

Doamnelor și domnilor,

Armata este o instituție a statului cu misiunea de a proteja interesele vitale ale națiunii. Ea este, totodată, un simbol al perenității și continuității statului român, o instituție fundamentală a sistemului de securitate națională, în care concetățenii noștri au cea mai mare încredere. România și-a dovedit capacitatea de furnizor de securitate în plan internațional, inclusiv prin participarea cu forțe militare la misiuni internaționale de stabilizare și asistență. De acum înainte, acest statut trebuie consolidat atât printr-un spectru mai larg de instrumente, prin demersuri diplomatice, cât și prin măsuri ce vizează creșterea capacității operaționale a armatei. 

În calitate de Comandant al forțelor armate și de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării voi acorda atenția cuvenită atât problemelor ce țin de optimizarea cadrului legislativ și organizatoric al unei structuri de forțe eficace și agile, cât și de buna pregătire a Armatei și de înzestrarea corespunzătoare a acesteia. Avem nevoie de o legislație clară, unitară și coerentă, de mai puțină birocrație și de dotări pe măsura provocărilor actuale, dar și angajamentelor noastre. 

Doamnelor și domnilor,

Particip pentru prima dată la analiza stării structurii Ministerului Apărării Naționale. Am aflat ce realizări și neîmpliniri ați avut anul trecut, dar și ce v-ați propus să înfăptuiți în anii care vin spre a fi mai eficienți. Tocmai de aceea, vreau să vă împărtășesc câteva dintre preocupările pe care cred că ar trebui să le avem în continuare. În conformitate cu prevederile Constituției și în termenul prevăzut de Legea planificării apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Națională de Apărare a Țării. Acest document va evalua mediul internațional de securitate, va prezenta potențialele riscuri, amenințări și vulnerabilități, precum și direcțiile de acțiune pentru asigurarea securității naționale a României pe termen lung.  

Conform legii, în baza acestui document și a Cartei Albe a Apărării, Ministerul Apărării Naționale va elabora noua Strategie Militară, ultimul document de acest tip care a fost aprobat datând din anul 2000. De asemenea, în conformitate cu angajamentele și prioritățile actualului program de guvernare, ar trebui finalizat procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării și generării capabilităților de apărare naționale și multinaționale. Rezolvarea restanțelor în materie acumulate în ultimii ani și respectarea termenelor reprezintă o datorie politică și o dovadă de responsabilitate și seriozitate. Acestea sunt esențiale pentru asigurarea credibilității strategice. 

Nu în ultimul rând, în concordanță cu nevoile operaționale și cu nivelul prognozat de bugetare, majorat la 2% din PIB, avem nevoie de o regândire a cadrului strategic privind prioritățile de înzestrare. Obiectivul nostru comun este de a asigura armonizarea politicilor de achiziții cu planificarea apărării și cu resursele puse la dispoziție prin buget. Într-o perspectivă pe termen scurt, este obligatoriu să ne îndeplinim obiectivele asumate în comun la ultimul summit al Alianței Nord-Atlantice, în special operaționalizarea celor două noi comandamente, precum și să finalizăm, conform calendarului agreat cu partenerul strategic american, operaționalizarea Bazei de la Deveselu.  

Nu în ultimul rând, vreau să subliniez că va fi nevoie de o prezență mai activă la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, în condițiile în care va începe în curând procesul de revizuire a Strategiei de Securitate Europeană. 

Doamnelor și domnilor,

Armata este o instituție al cărei crez, «Onoare și Patrie», exprimă valorile fundamentale pe care se clădește unitatea, coeziunea și loialitatea, mai ales în situațiile dificile în care această instituție fundamentală este chemată să intervină. Valoarea supremă a instituției dumneavoastră sunt oamenii în uniformă, femei și bărbați, militarii de toate gradele, care în țară sau în teatrele de operații din afara țării își fac datoria, conform jurământului și având în minte și în suflet fidelitatea față de țară. Este datoria noastră să le asigurăm un statut profesional și social corespunzător, condiții bune de muncă și de viață, atât timp cât sunt activi profesional, dar și pensii decente după trecerea în rezervă. Creșterea calității vieții personalului militar și civil trebuie să devină o preocupare permanentă a conducerii ministerului și a Guvernului. 

În încheiere, vă felicit pentru rezultatele obținute în anul 2014 și vă doresc succes în realizarea sarcinilor - deloc ușoare - pe care le aveți de îndeplinit anul acesta. Vă mulțumesc!”

Citește și: Dușa, la bilanțul MApN: Activitatea a fost marcată de schimbarea mediului de securitate din regiunea Mării Negre

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015