la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel

Administrația Prezidențială

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 26 februarie a.c., la Berlin (Republica Federală Germania), cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună. Vă prezentăm textul declarației:

Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel: Astăzi este în vizită la noi Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la Berlin, în vizita sa de inaugurare. Pentru noi este o mare bucurie, noi am urmărit campania electorală în România și putem să spunem că aici, în Germania, ne-am bucurat de victoria lui Klaus Iohannis, pentru că dânsul este un reprezentant al minorității germane, dar ceea ce contează este că majoritatea românilor l-au votat ca Președinte. În discuția noastră ne-am propus să încurajăm buna cooperare dintre Germania și România, putem să realizăm mai multe schimbări, anume în două direcții, pe de-o parte, în direcția cooperării în problemele europene, privind politica externă europeană, cu vecinii României, care, bineînțeles, sunt, momentan, de o mare însemnătate strategică, privind Balcanii de Vest, problema Moldovei, problema Ucrainei, care, din perspectiva României, nu este atât de departe precum este din perspectiva Germaniei, dacă ne uităm doar la situația geografică. 

Oamenii din țările noastre au relații culturale și umane apropiate. Noi suntem parteneri comerciali foarte apropiați, avem un volum de schimb comercial de peste 200 de miliarde de euro. Germania este un mare investitor în România și vrem să dezvoltăm această colaborare. De asemenea, colaborăm în NATO și așa vom face și mai departe. Am vorbit despre consolidarea statului de drept, despre combaterea corupției, sistemul de justiție. Uniunea Europeană a constatat faptul că există progrese remarcabile și cred că România va continua pe acest drum. Am vorbit și despre tema că România are dorința îndreptățită de a deveni parte a Spațiului Schengen și vom vedea să putem obține un progres în pași și vom discuta cu partenerii europeni știind că este o prioritate atât pentru România, cât și pentru Bulgaria. Am vorbit și despre câteva proiecte economice de mare importanță. Cred că implementarea mijloacelor de finanțare europene, implementarea posibilităților de a îmbunătăți calitatea vieții este un punct important. Guvernul României apreciază această prioritate. A fost o discuție foarte prietenoasă și vrem să continuăm acest schimb prietenos și în viitor. Ne vom vedea la întâlniri în cadrul Consiliilor Europene și vom avea o agendă comună în ce privește Ucraina și alte provocări legate de politica externă. Încă o dată, bine ați venit la noi, în Germania.

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Mulțumesc foarte mult, doamna Cancelar, mulțumesc foarte mult pentru primirea deosebită și pentru excelenta discuție pe care am avut-o. Este o bucurie și o onoare să mă aflu astăzi, aici, la Berlin. Le mulțumesc atât domnului Președinte federal Joachim Gauck, cât și doamnei Cancelar federal Angela Merkel pentru invitație și pentru primirea deosebit de frumoasă. Sunt foarte mulțumit de discuțiile purtate. Alături de doamna cancelar Merkel, am trecut în revistă evoluția relațiilor bilaterale din punct de vedere economic, cultural și, sigur, politic. Pentru noi, Germania este nu doar principalul partener economic al României, dar și unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog in interiorul Uniunii Europene și pe scena internațională. 

În sfera economică, am evaluat cu satisfacție evoluția schimburilor dintre cele două țări, care își mențin tendința ascendentă. Am apreciat, de asemenea, prezența în România a unor investitori importanți și am afirmat deschiderea și interesul nostru pentru atragerea unui număr și mai mare de companii germane. Din discuția de astăzi a reieșit că există încă un potențial însemnat de dezvoltare prin sporirea investițiilor și creșterea volumului schimburilor comerciale. Am evocat în cadrul întrevederii diversitatea oportunităților de cooperare sectorială, a intereselor comune și a proiectelor de parteneriat. Avem un interes deosebit ca Germania să ne fie partener în identificarea acelor nișe de dezvoltare care pot genera avantaje competitive și care pot individualiza România în peisajul economiei europene a anilor 2020. Atât doamna cancelar federal Merkel, cât și eu, am subliniat importanța punții de legătură creată în mod natural de comunitățile germane din România și de comunitățile române din Germania. Le considerăm un factor de consolidare a cooperării româno-germane și un model de abordare, în adevărat spirit european. 

Desigur, am discutat o serie de chestiuni din actualitatea europeană. Atractivitatea Europei este generată și de bunăstarea sa și de succesul economic. Am fost de acord că acest succes trebuie garantat prin dedicarea unor eforturi susținute pentru menținerea și sporirea competitivității globale. În acest sens, este esențială consolidarea Uniunii Economice și Monetare, inclusiv prin desăvârșirea Uniunii Bancare. 

Am reafirmat necesitatea de a apăra cu fermitate, atât prin luările de poziție cât și prin faptele noastre, valorile europene - cele care au permis ca Uniunea Europeană să devină un proiect model. Totodată, am discutat și convenit să continuăm acest dialog despre modalitățile de a consolida coeziunea internă, dialogul intercultural și implicarea responsabilă a cetățenilor noștri și din alte state ale Uniunii Europene la construcția spațiului comun de stabilitate, prosperitate și democrație.

Am abordat în cadrul întrevederii și subiectul aderării României la spațiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Există argumente pe care le credem convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve invocate în trecut în acest proces. Raportul recent MCV reprezintă un asemenea argument. 

În egală măsură, un argument solid, credem noi, rezidă în capacitatea și contribuția deja demonstrată de România la asigurarea securității frontierei externe a Uniunii.

Am abordat, de asemenea, teme de actualitate de pe agenda internațională și, în mod deosebit, aspecte ce țin de securitate pe continentul nostru. Am conchis că toate eforturile trebuie depuse pentru identificarea unei soluții pentru încheierea conflictului din Ucraina. Mi-am exprimat admirația față de eforturile Germaniei, si ale cancelarului Merkel personal, care vizează acest obiectiv. Am reiterat susținerea fermă a României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, pentru implementarea cu bună-credință și în interesul păcii a Acordului Minsk II, de către toate părțile implicate in conflict. Am reafirmat susținerea perspectivei europene a statelor membre ale Parteneriatului Estic și a Republicii Moldova, în mod deosebit, dar și a țărilor din Balcanii de Vest. Este datoria și interesul nostru direct ca aceste regiuni să facă parte din dezvoltarea proiectului european, asumându-și integral toate elementele acquis-ului comunitar. În final, o discuție foarte bună, foarte constructivă! Mulțumesc, doamna Cancelar!

 

Întrebare: Bună ziua! Vă mulțumesc. O întrebare atât pentru doamna Cancelar, cât și pentru domnul Președinte. Credeți că există riscul ca Rusia să facă în Republica Moldova aceleași lucruri pe care le-a făcut în Ucraina? Mulțumesc.

Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel: Sperăm că nu. Cred că suntem în etapa în Ucraina, la care lucrăm, să apară un armistițiu care să dureze mai mult timp, să se ajungă la o situație în care să putem implementa măsurile Acordului de la Minsk din septembrie, împreună cu președintele francez, de mult încercăm să rezolvăm conflictul din Transnistria. Nu trebuie să uităm că acest conflict există și că toate încercările internaționale nu au dus la o soluție și trebuie să lucrăm mai departe. Nu se poate spune că în Moldova lucrurile stau așa cum ne-am dori.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În momentul de față nu avem semnale că situația se îndreaptă într-acolo, însă este clar că este în interesul întregii regiuni, mai exact a întregii Europe, ca în Ucraina situația să se stabilizeze și să se normalizeze. Orice altceva ar fi o problemă imensă pentru întreaga regiune și pentru întreaga Europă. Alaltăieri am fost în Republica Moldova, am discutat aceste chestiuni și în chestiunea Transnistriei i-am rugat pe toți cei cu care am avut discuții să continue eforturile de ameliorare, în special în formatul 5+2, în care se încearcă deblocarea dosarului transnistrean.

Întrebare: Doamna Cancelar, Președintele solicită o prezență NATO mai mare în România, din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia. Susțineți această solicitare? Și, domnule Președinte, cum considerați relația cu românii din Germania? Există multă sărăcie și puține forțe de muncă calificate. Ce poate face România pentru a-și împiedica românii de la emigrare?

Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel: Nu am fost... Vreau să spun ceva despre emigrarea dinspre România către Germania, nu vreau să generalizăm. Bineînțeles că există și multă forță de muncă calificată din România care își face munca aici, de aceea cred că trebuie să menționăm acest fapt. În ce privește prezența în NATO, cred că se poate înțelege din situația regională că România se găsește într-o situație strategică care iese în evidență. Am discutat faptul că nu trebuie să ne uităm doar la zona baltică și la Polonia, ci și că Ucraina este în zonă și, în ce privește vecinătatea cu Moldova, este un vecin direct al României și am făcut pași importanți pentru implementarea politicii de vecinătate și cred că România joacă un rol important și în această chestiune.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să răspund în limba română, însă, dacă nu este foarte clar, vă rog să întrebați din nou. Problema migrației sărăciei este o problemă care, din nefericire, s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulații a forței de muncă în Europa. Libera circulație a forței de muncă este un bun câștigat, enorm de valoros, pentru noi toți în Europa. Din păcate, când este vorba despre România, se vede prima dată migrația sărăciei, care nu este semnificativă numeric, și se vede foarte greu și foarte rar se discută un fenomen, care este semnificativ, este problematic pentru România și este un câștig net pentru Germania, este vorba de migrația forței de muncă calificată și foarte calificată care pleacă din România și vine în Germania. Cunosc personal sute de astfel de persoane, ca să nu spun mii, că ar fi exagerat, care au plecat din România, au venit în Germania, s-au integrat, in no time, perfect și care muncesc aici cu folos. Pentru România aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educațional este relativ performant, dar o țară ca România are o problemă dacă părți semnificative din forța de muncă foarte calificată pleacă. Acest fenomen se numește brain drain și este în interesul nostru să găsim o contracarare. Numeric, cei care pleacă din România și vin, de exemplu, în Germania calificați și muncesc este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiți migranți ai sărăciei. România va trebui să se confrunte cu această problemă și acest fenomen poate fi stopat în măsura în care reușim să inducem o dezvoltare economică sustenabilă, o creștere sensibilă a veniturilor, mai ales a tinerei generații, și în măsura în care reușim, prin transparentizare și în procedurile publice, dar și în procedurile de carieră în mediul privat, să garantăm tinerilor o șansă bună, o șansă reală în carieră lor, fie în spațiul public, fie în spațiul privat. Există semne bune. Sunt oameni tineri care se hotărăsc să se întoarcă în România, fiindcă acum ei cred că și la noi se poate. Dar mai este mult de lucru.

Întrebare: Bună ziua! O întrebare pentru doamna Cancelar Angela Merkel. Considerați că o decizie privind aderarea României la Spațiul Schengen poate fi luată până la sfârșitul acestui an, ținând cont și de rezultatele pozitive înregistrate în ultimul Raport MCV al Comisiei Europene? Mulțumesc.

Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel: Ați menționat că ultimul raport a fost deja mai pozitiv. Credem și noi că reforma va fi implementată mai departe consecvent, vom vorbi despre următorii pași, nu pot să spun nimic acum, însă înțeleg că România așteaptă un răspuns în curând care să arate că există progrese și vom reveni asupra acestei chestiuni, am convenit acest fapt.

Întrebare: Am o întrebare în ceea ce privește Moldova și aș fi vrut să aflu de la dumneavoastră care sunt măsurile concrete cu care credeți că o puteți ajuta pe Moldova în ce privește stabilizarea vizavi de Est. Domnule Președinte, încă o întrebare, în ce privește ungurii din țara dumneavoastră, pentru că și din partea ungurească există păreri agresive vizavi de sprijinirea minorității sau slaba sprijinire a minorității.

Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel: În ce privește Moldova, ca membru al Parteneriatului Estic, s-a semnat un acord de asociere, care se află în proces de ratificare în Parlamentul german. În plus, Moldova va primi ajutor substanțial din partea Uniunii Europene. Suntem legați și politic foarte îndeaproape cu Moldova. Deci, vom ajuta Moldova și ne-am îngrijit de discuțiile 2+5 și acum, cu Ucraina, atenția a crescut, pentru că situația este deosebit de grea. Ne-am declarat și ca susținători ai alegerilor drepte în Moldova. De asemenea, sancțiunile Rusiei împotriva Moldovei din august au provocat ajutor României în ce privește exportul produselor agricole și cred că există mulți pași mici care au arătat că Moldova este un partener apropiat de-al nostru.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În ce privește tema ungurilor, este clar că interesul Ungariei în ce privește minoritățile ungurești din afara Ungariei este neobișnuit de mare. Nu ne simțim amenințați de acest fapt în România, însă suntem foarte atenți atunci când un stat vecin are un interes atât de mare pentru o minoritate. Minoritatea maghiară are reprezentanți politici în România. Aceștia sunt partenerii noștri de discuție. Cu acești politicieni mă întâlnesc des, vorbim despre chestiuni și vă pot asigura că în România nu există o problemă a maghiarilor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015