la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Dumitru Băiculescu (ANSVSA): România poate controla și elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor

Agerpres

 

România poate controla și elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Acesta afirmă că în prezent se lucrează la o strategie privind controlul și eradicarea acestei boli, în care vor fi identificate și prevăzute toate resursele financiare necesare.

"Au fost deja făcute demersurile către Uniunea Europeană, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, însă pentru cofinanțarea programului de vaccinare împotriva virusului bolii 'Bluetongue' trebuie să finalizăm analiza ca să vedem cât ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea", menționează Dumitru Băiculescu.

Președintele ANSVSA vorbește în interviu despre deblocarea unor piețe de export pentru produsele alimentare românești, despre apariția gripei aviare pe teritoriul României, dar și despre măsurile luate de specialiștii Autorității pentru protejarea sănătății și siguranței populației în această perioadă.

AGERPRES: Ați preluat recent șefia ANSVSA. Ce v-ați propus să realizați în perioada mandatului dumneavoastră? Aveți în plan să schimbați ceva? 
Dumitru Băiculescu: Sunt medic veterinar de peste 30 de ani și am lucrat cea mai mare perioadă în această profesie și foarte puțin în administrație. Cunosc foarte bine sistemul, dar și problemele din sector și sper să îmi fie de folos acest lucru. Funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este o funcție care mă onorează, dar în același timp responsabilitățile sunt destul de mari, deoarece îmi doresc ca pe parcursul mandatului pe care îl am să pun amprenta propriului meu stil de lucru. Nu vreau să merg în virtutea inerției. Aș exemplifica faptul că am început deja o consolidare a relațiilor dintre medicii veterinari concesionari și asociațiile crescătorilor de animale. Cred că este foarte important pentru ANSVSA să fie într-adevăr un partener apropiat atât pentru medici cât și pentru crescătorii de animale.

AGERPRES: Care este principalul obiectiv în 2015? 
Dumitru Băiculescu: Pentru mine cel mai important obiectiv este rezolvarea problemelor legate de boala limbii albastre — 'Bluetongue'. Consider că singura posibilitate de rezolvare este vaccinarea, iar acest lucru a fost recomandat inclusiv de specialiștii Comisiei Europene.

AGERPRES: Este singura soluție pe care o vedeți în momentul de față? 
Dumitru Băiculescu: Categoric. Cea mai bună metodă de a controla și de scăpa de boala limbii albastre este vaccinarea pe o perioadă de maximum trei ani. 

AGERPRES: Bugetul actual vă permite să derulați un astfel de program de vaccinare la nivel național sau veți apela și la sprijinul Comisiei Europene? 
Dumitru Băiculescu: Au fost deja făcute demersurile la Uniunea Europeană, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, însă pentru cofinanțarea programului de vaccinare împotriva virusului bolii 'Bluetongue' trebuie să facem o strategie împreună cu medicii veterinari și cu specialiștii din Autoritate, să vedem cât ne mai trebuie ca să putem realiza vaccinarea. Important este că toți specialiștii de la ANSVSA cât și de la Colegiul Medicilor Veterinari sunt de acord cu vaccinarea tuturor rumegătoarelor din România.

AGERPRES: Ați făcut până în prezent o evaluare? Despre ce sume vorbim în cazul vaccinării tuturor rumegătoarelor din România, atât pentru animalele din gospodăriile populației cât și pentru cele din exploatațiile comerciale? 
Dumitru Băiculescu: Este foarte greu să vă spun la ora actuală, deoarece încă negociem sumele de bani pentru manoperă. Bugetul alocat Autorității în acest an, de aproape 630 de milioane de lei, este mai mare decât cel de anul trecut de 597 de milioane de lei și este suficient pentru derularea programelor prevăzute, însă în acest buget nu au fost incluși și banii pentru vaccinarea rumegătoarelor din România împotriva virusului bolii 'Bluetongue'.

Sunt convins că vom fi sprijiniți, pentru că atât din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Daniel Constantin cât și cu noul ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care spre norocul meu este buzoian, este deputat de Buzău, avem promisiunea că vom fi sprijiniți în acest demers. 
În prezent, ANSVSA are în curs de elaborare un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului de vaccinare împotriva virusului 'Bluetongue' în România.

AGERPRES: Ce spun crescătorii și asociațiile crescătorilor de animale despre derularea acestui program de vaccinare? Din câte știu nu toți împărtășeau această soluție din cauza restricțiilor privind comercializarea animalelor și a produselor. 
Dumitru Băiculescu: Până când va apărea acea Hotărâre de Guvern noi ne-am propus să avem o întâlnire cu toți președinții de asociații, atât de ovine cât și de bovine, și să vedem punctul dumnealor de vedere. Colegi din Autoritate mi-au sugerat să aducem la aceste discuții și un specialist care cunoaște foarte bine vaccinul. Acesta poate să le explice oamenilor că vaccinul nu implică restricții care să le afecteze comercializarea produselor și a produșilor obținuți în fermele respective. Nici în Europa, nu toți văd la fel profilaxia pentru 'Bluetongue', dar cert este că atât Franța cât și Germania nu au scăpat de boală decât după ce au avut trei ani de vaccinare. Aș zice că 'bluetongue' este o boală destul de curioasă, pentru că nu se transmite de la un animal la altul și nu se transmite de la animal la om, avem însă restricții de circulație a animalelor. Pentru țara noastră nici mortalitatea nu a fost în cifre atât de mari încât să ne sperie. Au fost afectate 6.691 de animale și 2.849 animale au murit, dar dacă ne raportăm la numărul animalelor receptive de aproximativ 16 milioane consider că a fost unui procentaj foarte mic de mortalitate.

Având niște efective de animale atât de mari, eu cred că nu trebuie să privim cu teamă că apare o boală, important este să avem strategii și proceduri de lucru, oameni pregătiți, să știm cum să intervenim ca să scurtăm cât mai mult timpul în care stă boala în țara noastră și să încercăm să deblocăm situația astfel încât crescătorii de ovine, dar și de alte specii, să își poată vinde pe piața liberă produsele. 

AGERPRES: Când estimați că veți demara vaccinarea după ce veți avea aprobată baza legală? 
Dumitru Băiculescu: În cel mai fericit caz, în perioada septembrie-octombrie. Atunci sperăm să facem prima vaccinare. Este o perioadă bună pentru că toate sarcinile medicilor veterinari sunt comasate în primele 5-6 luni ale anului. Atunci mai rămân doar vaccinări de completare sau vaccinări specifice toamnei, dar nu atât de multe câte sunt în prima parte a anului.

AGERPRES: În prezent boala limbii albastre evoluează în România? 
Dumitru Băiculescu: Acum nu evoluează, dar având în vedere factorii favorizanți pentru apariția și difuzarea bolii: temperaturile crescute, atunci când insectele care transmit boala devin active, viteza și direcția vântului și prezența animalelor receptive, nu excludem posibilitatea ca boala să reapară.

De curând, în perioada 26-27 martie, ANSVSA a organizat, în municipiul Târgoviște, un exercițiu național de simulare tactică pentru boala 'Bluetongue', la care au participat personalul administrației veterinare de la nivel central și local implicat în controlul bolii, precum și Grupul Național de Experți pentru Bluetongue. În baza recomandărilor experților Comisiei Europene, Consiliului Științific al ANSVSA și a Grupului Național de Experți pentru Bluetongue, ANSVSA susține ca și măsură de control și eradicare a bolii, vaccinarea tuturor rumegătoarelor din România.

AGERPRES: Aș vrea să vorbim și despre deblocarea unor piețe pentru exportul produselor alimentare românești. 
Dumitru Băiculescu: Un obiectiv foarte important pentru mine este și acest lucru, respectiv deblocarea piețelor pentru export, atât pentru carne cât și pentru animale vii. În perioada 6 — 10 aprilie vom avea o delegație din Iordania pentru a putea să ne punem de acord cu pretențiile dumnealor și să vedem ce întelegere găsim ca să deblocăm și această piață. Nu vă ascund faptul că în urmă cu o săptămână am avut o întâlnire cu o delegație de la Ambasada Japoniei, iar la sfârșitul misiunii, ei au rămas surprinși de calitățile reale ale României de a exporta carne de porc. Au fost încântați de faptul că noi putem face controale pe tot lanțul alimentar, pentru că avem laboratoare de analize, dar și de condițiile de biosecuritate din ferme. Sperăm să deblocăm și această piață, cel puțin până la jumătatea anului.

AGERPRES: Recent, autoritățile chineze au aprobat începerea exporturilor de carne de porc din România. Ce noutăți mai sunt pe relația de export cu China? 
Dumitru Băiculescu: Este într-adevăr o realizare cu care ne mândrim și este meritul colegilor pentru că s-a deblocat piața chineză pentru carne de porc. Este foarte important că partenerii chinezi s-au interesat și de importul altor produse din România, chiar și de porci vii, carne de bovine, carne de pasăre și de produse lactate. Inclusiv de produsele non-animale precum vinul, mierea și legumele. La ultima ședință de Guvern, premierul a recomandat să se acționeze foarte mult prin piața din Hong Kong, unde să se facă un fel de depozit și de acolo să plece în toate statele asiatice. 

AGERPRES: Ce noutăți aveți pe relația cu Turcia, mai ales pe exportul de ovine vii? Ciobanii afirmă că nu au reușit să exporte pe această piață, deși au fost finalizate toate demersurile instituționale. 
Dumitru Băiculescu: Relația cu Turcia a fost deblocată din punct de vedere tehnic, respectiv în ceea ce privește agrearea condițiilor și certificatelor sanitare veterinare. Din punct de vedere tehnic noi am rezolvat toate obligațiile pe care le-am avut. Acum sunt probeleme pur comerciale, care rămân în sarcina crescătorilor de animale.

AGERPRES: Există tratative pentru a intra și pe alte piețe de export din afara spațiului comunitar? 
Dumitru Băiculescu: Noi suntem în tratative cam cu toate țările din Orientul Mijlociu, dar procedural trebuie parcurși mai mulți pași până ajungi să agreezi și să semnezi un document concret. Cert este că ANSVSA caută cât mai multe piețe de desfacere pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale și în sprijinul producătorilor români.

Până în prezent au fost trimise informații oficiale către serviciile sanitare veterinare din Egipt, Iordania, Libia, Liban, Turcia, Irak, Israel, Algeria, Maroc și Siria. Chiar zilele trecute am avut o delegație la Ministerul Agriculturii din Arabia Saudită care s-a arătat interesată de produsele conservate, inclusiv pe non-animal. Ne-au întrebat dacă în țara noastră se pot face produse în conservă și le-am spus că important este numai să comande, pentru că avem posibilitatea să le livrăm astfel de produse.

AGERPRES: Ce ne puteți spune despre reluarea comerțului intracomunitar cu porci vii? Considerați anul 2015 un termen fezabil pentru primirea acestui acord din partea Comisiei Europene? 
Dumitru Băiculescu: Pentru 2015 noi ne-am făcut programul strategic prin care supraveghem pesta porcină clasică și rămâne să ne punem de acord cu Comisia să vedem dacă mai sunt și alte pretenții. A fost anul trecut o misiune a experților FVO (Food and Veterinary Office n.r.) și ei au făcut un raport cu niște recomandări, iar noi pe baza acestor recomandări am făcut un plan de acțiuni privind supravegherea și măsurile pentru anul 2015, sub raportul pestei porcine clasice. ANSVSA a transmis către Comisia Europeană acest plan, urmează să fie analizat de către experții europeni și discutat ulterior cu reprezentanții autorității. Noi parcurgem pașii procedurali, dar nu putem să avansăm un termen, când se va deschide efectiv comerțul intracomunitar cu porci vii.

AGERPRES: A apărut acest episod de gripă aviară la pelicani. Trebuie să ne temem de răspândirea acestei boli către efectivele de păsări domestice din România? 
Dumitru Băiculescu: Părerea mea este că, la câtă experiență avem cu gripa aviară, nu ar trebui să ne temem. Era normal să ne așteptăm că va apărea și în România odată ce pe 25 martie, la Siliștea, bulgarii au diagnosticat H5N1, iar pelicanii creți au și ei un culoar de migrație. Important este că atât noi, cât și colegii din teritoriu, am știut cum să acționăm: am avut diagnostic, am avut buletin de analiză, am declarat boala, dar am avut și proceduri de lucru. Ne-a ajutat foarte mult și faptul că atât în zona de protecție de 3 kilometri cât și în zona de supraveghere de 10 kilometri nu avem exploatații de animale și nu sunt zone locuite. Noi am extins zona de supraveghere, limitând circulația și controlând circulația pe păsări și ouă în zonă, iar serviciile sanitare veterinare monitorizează în continuare întreaga situație și informează populația pentru a împiedica răspândirea bolii către efectivele de păsări domestice. De asemenea, colaborăm permanent cu instituțiile din Delta Dunării, inclusiv cu Asociația Vânătorilor și Pescarilor din România, dar și cu Asociația Ornitologică Română. Pot spune că în momentul de față s-a înregistrat chiar o diminuare a evoluției virusului gripei aviare, până în prezent focarul fiind confirmat doar în aceasta zonă.

AGERPRES: Vin sărbătorile pascale. Ce măsuri și recomandări aveți pentru populație și agenți economici în vederea evitării unor eventuale toxiinfecții alimentare? 
Dumitru Băiculescu: Controalele Autorității specifice Sărbătorilor Pascale au fost demarate pe data de 30 martie și vor dura până pe data de 12 aprilie. Avem asistență permanentă la toate direcțiile județene, dar și în circumscripțiile sanitare veterinare zonale, există numele medicilor care asigura controlul, cu numere de telefon. De asemenea, se fac permanent controale cu toate instituțiile abilitate din județele respective.

Reamintesc că până acum nu am avut decât un singur eveniment, în București, în care am fost obligați să confiscăm o cantitate destul de mare de carne de miel. Pentru că temperaturile au început să crească avem și o supraveghere foarte serioasă pe pește, pentru că acum este o perioadă în care se consumă mai mult pește. Evident vom avea controale și pe zona ouălor în aceste zile, însă Autoritatea recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Eu cred că nu am avut probleme deosebite în România în ceea ce privește toxiinfecțiile alimentare și acesta este în foarte mare parte meritul serviciilor sanitare-veterinare. Noi nu protejăm numai sănătatea românilor ci și a oamenilor din întreaga Uniune Europeană. Obligațiile sunt acum mult mai mari.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015