la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Cătălin Păduraru: Piața românească a vinului este un paradis, singura piață deschisă din regiune

Agerpres

 

Piața românească a vinului este un paradis, fiind singura piață deschisă din regiune, comparativ cu alte state producătoare de vinuri precum Ungaria sau Bulgaria, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Cătălin Păduraru, CEO International Wine Contest Bucharest.

Grija specialiștilor este ca acest paradis să nu se transforme într-un infern pentru producătorii autohtoni, care nu sunt cei mai buni comunicatori din lume, spre deosebire de alte companii din afară care ar putea obține procente importante din piață, a avertizat Păduraru.

Cătălin Păduraru s-a mai referit la tendințele principale pe piața vinului și la ediția de primăvară a Târgului internațional de vinuri GoodWine, la care producătorii autohtoni prezintă vinurile din anul de recoltă 2014 și lansează o serie de produse noi.

AGERPRES: Care sunt tendințele principale pe piața vinului? România urmează trendurile la nivel internațional? 
Cătălin Păduraru: În piața educată trendurile sunt cumva similare cu ceea ce se întâmplă în țările cu o piață matură. Deja preferința pentru vinurile seci, de la mediu în sus, este evidentă. La fel de clar este faptul că vinul roșu a surmontat handicapul inițial și se apropie de 50% (din piață — n.r.) și probabil ar putea și să depășească acest procent. 

AGERPRES: Am observat că la această ediție a Târgului internațional de vinuri GoodWine se vorbește mai ales de lansări de vinuri roșii și roze ... 
Cătălin Păduraru: Da, gândiți-vă că și Cotnari-ul a anunțat ca premieră lansarea unui vin roșu, ceea ce este un eveniment. Pe de altă parte, în mass-market lucrurile funcționează după impuls, după preț, acolo sunt argumentele principale, necorelate neapărat cu calitatea sau cu satisfacția psihologică. Noi, ca și țară, încercăm să ne găsim un drum. În absența unor studii centralizate, fiecare producător încearcă să își afirme identitatea. Este un ușor decalaj istoric, dar care se poate reduce destul de repede. Suntem încă în etapa modernă, evit cuvântul industrial pentru că asociat vinului poate trimite în altă parte. În Occident s-a trecut de această etapă și fiecare se întoarce la specificitatea locului, până la domenii extrem de mici, acolo începe finețea. Există și la noi tendințe de acest fel, numai că sunt mai greu receptate în piață.

AGERPRES: Ce lansări importante de vinuri vor fi pe perioda Târgului internațional GoodWine? 
Cătălin Păduraru: Din punct de vedere comercial, foarte multă lume este ușor nedumerită de ce există o ediție de primăvară a unui târg de vinuri. Din punct de vedere tehnic este aproape obligatorie, pentru că vinurile din 2014 nu sunt gata la târgul din noiembrie. Practic acum are loc premierea lor. Fiecare cramă își lansează o serie de vinuri din 2014 din cele albe și o serie din cele roșii, care au avut nevoie de maturare și ulterior de învechire. Din punctul acesta de vedere toate standurile au câte o noutate. Există în continuare și crame foarte mici care intră într-un program de reconversie și care abia acum se pot manifesta. Vor fi și ele prezente, va trebui să ne obișnuim cu peisajul acesta modificat, în care sunt vinuri foarte bune de la crame nu foarte mari. 

AGERPRES: La GoodWine participă și producători din Republica Moldova, Bulgaria, Italia. Sunt diferențe majore între România și aceste piețe? 
Cătălin Păduraru: Dintre toate țările vecine, fie că vorbim de Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, mă refer la cele producătoare de vin, noi avem singura piață deschisă. În Ungaria nu o să vedeți decât vinuri ungurești, în Bulgaria decât vinuri bulgărești. Piața românească este un paradis, inclusiv pentru cei din afară. Grija noastră este ca acest paradis să nu se transforme într-un infern pentru producătorii noștri, care nu sunt cei mai buni comunicatori din lume, spre deosebire de alții care vor targeta piața noastră și care vor ocupa procente importante din piață dacă nu suntem foarte atenți. Sigur, în beneficiul consumatorului, dacă mesajul celor care vin de afară este încărcat nu numai cu componenta comercială de reclamă. Ori, într-o piață dezechilibrată, cum e a noastră, din punct de vedere al informației, s-ar putea să avem probleme.

Pe de altă parte, faptul că vine Republica Moldova pe piața românească mi se pare și o reparație firească și o intrare în normalitate. Deocamdată producătorii din străinătate nu au simțit nevoia să fie prezenți masiv la astfel de târguri, deși prin distribuitori au o prezență importantă, dar mai devreme sau mai târziu vor veni. Piața românească este foarte importantă, trebuie elasticizată și trebuie educată. 

AGERPRES: Cât de matură este piața locală? Cât de dură este concurența cu importatorii de vinuri din străinătate? 
Cătălin Păduraru: Comerțul fiscalizat cu vin în România a fost înregistrat undeva la 24 de litri de vin/locuitor/an. Din păcate, statisticile nu au cea mai sigură sursă și pe de altă parte, din motive pe care nu le cunosc, oficialitățile au trimis rezultate greșite la Organizația Internațională a Viei și Vinului, singurele care sunt preluate. Drept pentru care o să observăm că în 2007 exista un consum de 23 de litri, în 2008 tot atât, iar în 2010 a scăzut la 7 litri — este o aberație, după care a urcat mai departe. Dacă urmărim grafic, ne dăm seama că undeva este o greșeală fantastică. Nu s-a prăbușit niciodată piața.

Pentru cei care se ocupă de studii de piață, de piață în general, nu a existat acest accident pentru că ar fi fost cunoscut. Sigur, există un consum dublat de vinul de casă, care este un adevărat mit foarte toxic pentru țara noastră, pentru că, pe de o parte iei dintr-un comerț nefiscalizat, pe de altă parte, nefiind controlat, excede orice reguli. Se pun tot felul de substanțe, nimeni nu controlează. Lumea zice că vinul de țară este cel mai bun pentru că este al strămoșilor. Nici măcar nu este al strămoșilor pentru că ține de 100 de ani de când s-au introdus hibrizii după filoxeră. Este de obicei făcut în condiții rele, murdare, nu poate fi stabilizat și are mai mult sulf decât are vinul controlat și care trebuie să poarte o semnătură de calitate. 

Mai este partea calitativă, faptul că românul are o distanță de înțelegere față de realele virtuți ale vinului de calitate, reducând totul la categorii primare — bun, rău, nu te doare capul. 'Nu te doare capul' nu poate fi o calitate a vinului, este pentru cei din zona nefericită a vinurilor cu chimicale.

Puțini români știu că vinurile DOC (denumire de origine controlată — n.r.) și IG (vin cu indicație geografică — n.r.) nu au cum să aibă niciun fel de adaos chimic, sub nicio formă, și ar avea la îndemână, dacă n-ar crede acest lucru, orice laborator care ar fi obligat să-i facă aceste analize și ar constata că nu există niciun produs de adiție.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015