la-Romania.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii romanilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Călin Goia (Voltaj): Niciodată nu trebuie să te consideri prea mic ca să obții locul I

Agerpres

 

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, care anul acesta participă la selecția Eurovision cu piesa "De la capăt", a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că a decis să revină în competiția dedicată cântecului european deoarece, de data aceasta, are "un mesaj în plus".

Goia a vorbit, pentru AGERPRES, despre ampla campanie "De la capăt", ce îi are ca beneficiari principali pe copiii rămași singuri după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. De altfel, Călin Goia a recunoscut că mesajul acestei campanii i-a convins să se întoarcă în competiția Eurovision.

"Am mai participat o dată la Eurovision în 2003, când am spus că nu mai mergem niciodată, dar n-am fi mers din dorința de a concura sau de a avea o piesă care să fie prima într-un concurs de compoziție Eurovision. Nu, ne-am dus pentru campania noastră, 'De la capăt', ne-am dus pentru că am considerat că Eurovision e o ocazie unică de a o mediatiza și de a o duce, sperăm noi, și dincolo de granițe, dacă vom câștiga în România", a spus Călin Goia în interviul acordat AGERPRES.

Potrivit artistului, marți se lansează varianta în limba engleză a piesei cu care Voltaj participă la finala Eurovision ce va avea loc duminică, la Sala Polivalentă din Craiova. ''Niciodată nu trebuie să te consideri prea mic ca să obții locul I'', a concluzionat solistul trupei Voltaj.

AGERPRES: De ce Eurovision și de ce anul acesta? De ce ați revenit la Eurovision și de ce tocmai acum? 
Călin Goia: Am mai participat o dată la Eurovision în 2003, când am spus că nu mai mergem niciodată, dar n-am fi mers din dorința de a concura sau de a avea o piesă care să fie prima într-un concurs de compoziție Eurovision. Nu, ne-am dus pentru campania noastră — "De la capăt"—, ne-am dus pentru că am considerat că Eurovision e o ocazie unică de a o mediatiza și de a o duce, sperăm noi, și dincolo de granițe, dacă vom câștiga în România. Beneficiarii vor fi acei copii care au rămas singuri acasă fără părinții lor. Ei trebuie să știe că nu sunt singuri. Piesa noastră e o piesă-manifest. Ne adresăm tuturor și celor care pot să ajute și celor care mai pot să rezolve din aceste probleme și eu cred că, având acest mesaj social în spate, România mai poate ocupa un loc mai bun la Eurovisionul mare, pentru că nu o dată s-a văzut că la Eurovision există mesaje antidiscriminare care ocupă locuri fruntașe tocmai din acest motiv, că lumea este receptivă la asemenea mesaje.

AGERPRES: Eurovisionul este un spectacol bazat pe entertainment. Voi aduceți în același timp un mesaj foarte serios. 
Călin Goia: Vom aduce un mesaj serios, dar vom avea grijă ca show-ul în sine să fie unul spectaculos și emoționant în ceea ce ne privește. Și sunt convins că dacă la această piesă, când am lansat-o în România, au fost bărbați care au plâns, nu numai fete și femei, sunt convins că nici cei din Europa nu vor rămâne reci la piesă și la mesaj.

AGERPRES: Cum ați decis să vă implicați în campania "De la capăt"? Știu că tu ai fost la un moment dat în studioul Televiziunii Române pentru a promova scurtmetrajul lui Sabin Dorohoi legat exact de acest subiect. 
Călin Goia: Deja era pornită campania. Practic noi colaborăm cu asociațiile World Vision România și Habitat for Humanity România de mai bine de cinci ani. Practic a fost o continuare. În momentul când am compus piesa, inițial din dragoste pentru copiii noștri, inspirați de dragostea pentru copiii noștri, după extinderea ei spre copiii abandonați, cu părinții plecați în străinătate, ne-am gândit că avem nevoie de mai mult decât un manifest, de a crea un site și o platformă unde cei care doresc să se implice să poată să o facă. Ne trebuiau și niște asociații care să aibă programe destinate acestor copii. Site-ul nostru este practic o platformă care face legătura între cei care doresc să doneze fie bani, fie din timpul lor ca voluntari și organizațiile respective care le oferă programe în care pot ei să se implice.

Avem o adresă contact@delacapat.ro unde primim mesaje fie din partea unor oameni care doresc să ajute anumiți copii pe care îi văd la noi pe site, fie din partea unor oameni care își prezintă cazurile disperate în care sunt și noi direcționăm aceste cazuri spre organizațiile pe care le considerăm potrivite, fie oameni care simt nevoia să le transmită acelor copii ceva sau oameni care doresc să doneze din timpul lor. Am avut o profesoară de dans care spunea: "Vreau să îi învăț să danseze și să îmi petrec timpul cu ei, astfel încât să nu se simtă singuri, să aibă o preocupare". Am avut niște surprize foarte plăcute. Cei de la asociație ne-au spus că se simte această promovare și înseamnă că lucrurile merg spre bine. Și de aceea a venit Eurovisionul, care am zis că este o ocazie foarte bună să facem campania asta și mai mare, să facem lumea și mai atentă la ce se întâmplă și nu în ultimul rând considerăm că este un avantaj pentru România să aibă un caz social în spate, când se duce să se bată cu țări mai din Vest, nu din Est.

AGERPRES: Care au fost reacțiile după ce ați fost selectați în finala națională Eurovision și din partea campaniei propriu-zise, componenta socială, dar și din partea artistică? 
Călin Goia: Ei nu știau asta. Dar am avut niște colegi care au zis: "Ce căutați aici? De ce ați venit să le luați ăstora tineri obiectul muncii?". Nu ne facem un scop din a participa la Eurovision. A fost lansată această piesă în noiembrie, avea dreptul de a participa, deoarece trebuia lansată cel mai devreme la 1 septembrie 2014, se încadra în regulamentul Eurovision și am zis: "Profităm de această ocazie în acest an". Probabil ... sau nu probabil... sigur anul viitor nu ne veți vedea la concurs. Noi sperăm ca românii să înțeleagă că am venit cu mai mult decât o melodie. Există piese bune, există voci bune, dar noi avem un mesaj în plus. Cred că asta poate să aducă România undeva mai sus.

AGERPRES: Aveți două scenarii: dacă nu câștigați selecția națională, ce se întâmplă cu campania și, dacă câștigați, ce pregătiți pentru Viena?
Călin Goia: Dacă nu vom câștiga selecția națională deja am primit în timpul acestei pregătiri pentru finala din România... am primit un telefon de la un sponsor puternic, o corporație care își dorește să se implice în campanie, indiferent de rezultatul de pe 8 martie și deci campania va merge mai departe. Noi oricum site-ul l-am pornit în noiembrie, dar nu vrem să se oprească în momentul în care piesa nu va mai fi difuzată la radio. Nu, vrem să creăm o componentă ecologică, să avem programe și colaborări cu asociații de genul Let's Do It Romania de exemplu, astfel încât să încercăm să îi ajutăm pe copiii aflați în dificultate și să creăm un mediu frumos în care ei să trăiască astfel încât noi, când vom ajunge la pensie, să trăim într-o lume frumoasă și cu copii care, când au ajuns adulți, sunt echilibrați și pregătiți să ne creeze nouă o lume frumoasă. 

AGERPRES: Care este cazul care v-a marcat cel mai puternic în cadrul acestei campanii? 
Călin Goia: Noi ne-am implicat și alături de World Vision Romania și alături de Habitat for Humanity și personal, deci la modul propriu. Avem, în cadrul programului celor de la World Vision, o fetiță pe care o sponsorizăm. Se numește Cornelia, are 9 ani, îi place muzica. Acum, când vom ajunge la Craiova, după probele de sunet, vom merge.... ea stă într-un sat la 50 de kilometri de Craiova, în județul Dolj, vom merge la ea, ne vom cunoaște prima dată și personal și încercăm să o aducem și la concert.

AGERPRES: Pe scenă sau în public? 
Călin Goia: Nu, nu avem voie pe scenă, în public. Vrem pur și simplu să îi oferim bucuria asta să vadă spectacolul. Suntem alături de ea, iar în ceea ce privește programul Habitat for Humanity, am fost în decembrie anul trecut și am construit cu mâna noastră — eu am pus parchetul, ei au zugrăvit — căsuța Loredanei, caz prezentat pe site-ul nostru.

AGERPRES: Cum s-a născut videoclipul piesei "De la capăt"? În videoclip sunt fragmente din scurtmetrajul lui Sabin Dorohoi. 
Călin Goia: Totul a fost un concurs de împrejurări așa că avem mare încredere că aceste coincidențe nu se vor opri în 8 martie. Copilul din videoclip vrea să se ducă chiar la Viena, iar imaginile sunt filmate în 2013, când nu se știa că Eurovisionul se va desfășura anul acesta la Viena. Poate fi încă o coincidență. Noi am compus piesa și ne-am inspirat în crearea versurilor de dragostea față de copiii noștri. Lucrând cu Deepside Deejays, pentru că împreună cu ei am compus și am produs această piesă, ei ne-au spus: "Avem un prieten, îl cheamă Sabin Dorohoi, a făcut un film cu un copil care pleacă..." Când am văzut filmul respectiv, am zis: "Se potrivește perfect cu piesa, parcă pentru el piesa ar fi fost creată" și ne-am dat seama că dragostea pentru copii nu poate fi limitată la copiii noștri, trebuie să fie una generală și poate fi un subiect și atunci am folosit fragmente din film pentru videoclip. Am mai filmat noi cadre separate la Cazane, unde s-a filmat și filmul și a ieșit videoclipul pe care lumea îl știe. Iar acum, în 3 martie, se lansează și varianta în engleză a piesei — "All Over Again", care e destinată celor dincolo de graniță, ca să înțeleagă mai bine mesajul piesei.

AGERPRES: Cine a realizat varianta în engleză a piesei? Bănuiesc că e destul de greu să se facă o adaptare... 
Călin Goia: Știu că am ținut foarte mult nu să facem o piesă în engleză, am vrut să fie o adaptare. Am rugat pe cineva din Anglia, am avut și aici un ajutor și a ieșit, zic eu, foarte bine.

AGERPRES: Și în varianta în care câștigați selecția națională, varianta pe care o veți promova și pe care o veți cânta bănuiesc că va fi cea în engleză? 
Călin Goia: Ne vom gândi. În cazul în care vom câștiga avem, zic eu, toată România în sprijinul nostru, avem staff-ul de la TVR care are experiența anilor de Eurovision și vom hotărî dacă vom cânta parțial în română și parțial în engleză, dacă vom cânta în totalitate în limba engleză sau dacă vom cânta în limba română. Nu am luat o decizie, dar noi suntem pregătiți să avem temele făcute... dacă e în engleză, există... Ne vom gândi care este cea mai bună soluție pentru a obține acolo ceea ce ne dorim noi — să fim mai sus de locul 2. Pentru că noi cu scopul acesta plecăm. Niciodată nu trebuie să te consideri prea mic ca să obții locul I. Trebuie să lupți pentru locul I.

AGERPRES: Dintre cei 11 artiști din selecția națională care vă sunt concurenți, care vă place cel mai mult? 
Călin Goia: Nu știu dacă are rost pentru că noi chiar în cadrul formației avem preferințe diferite, dar sunt câteva voci foarte bune, sunt câteva melodii foarte bune, concurența e puternică și tocmai de asta noi ne pregătim pas cu pas apariția noastră și din punct de vedere vocal și al show-ului și așa mai departe. Poate că suntem unii dintre favoriții la câștigarea trofeului anul acesta, dar asta nu înseamnă că suntem direct câștigători. Trebuie să muncim și să trecem acest prim pas.

AGERPRES: Dintre artiștii internaționali, de la edițiile trecute ale Eurovision, care ar fi preferații? Vă întreb pentru că rock-ul nu este cel mai popular gen acolo... 
Călin Goia: Mie mi-a plăcut foarte mult... acum câțiva ani a câștigat cineva din Norvegia... nu mai țin minte numele lui ... el mi-a plăcut foarte tare... și piesa și interpretarea.

AGERPRES: Dacă ar fi să dați câteva detalii despre show-ul de la Craiova... fără "spoilere"... ce ați putea spune? 
Călin Goia: Încercăm să păstrăm surpriza, dar putem să spunem de exemplu că va fi bazat pe emoție. Vrem să transmitem multă emoție pentru că vrem ca lumea să înțeleagă mesajul clar al acestei piese. Vrem să transmitem mai mult mesajul decât orice altceva. Ceea ce vă putem spune este că vom încerca să creăm emoție. Poate că vedem o lacrimă în ochii celor din fața noastră și poate că și în ochii celor din fața televizoarelor. 

AGERPRES: Ați primit reacții legate de piesa dumneavoastră și din străinătate, pentru că aici este vorba de copiii lăsați în urmă de părinții care pleacă la muncă. 
Călin Goia: Au început să apară reacții și din străinătate și ne bucură pentru că au existat comentarii la înscrierea noastră care spuneau: "De ce credeți că s-ar regăsi străinii în mesaj?" Și străinii au copii, și străinii se pot pune în postura părinților care sunt forțați să își lase copilul și să nu poată fi lângă el și eu nu cred că vor rămâne imuni la treaba asta. Și deja după ce am lansat teaser-ul la varianta în engleză au apărut primele reacții care sunt foarte bune și spun: "Romania, we have a winner!" ("România, avem un câștigător!"—n.r.). Să sperăm că va fi așa.

AGERPRES: De ce este important ca artiștii să se implice în cazuri sociale? 
Călin Goia: Artiștii sunt în fața camerelor de luat vederi, toată lumea îi privește și ei trebuie să dea un exemplu care poate fi urmat. Noi ani de-a rândul, deși ne-am implicat în diverse acțiuni umanitare sau sociale, am preferat să nu mediatizăm lucrurile astea, făcându-le pentru sufletul nostru. Și ne-am dat seama anul trecut că, de fapt, forța mai mare, față de cei cinci care suntem, este de imagine și de a convinge alți oameni să facă ceea ce credem noi că e bine pentru acești copii sau pentru alte lucruri similare. Cred că asta a fost de câștigat acolo. Să își folosească acel capital de imagine și să îi facă pe oameni să le urmeze exemplul.

AGERPRES: Deci chiar contează, ați simțit că oamenii se implică mai mult? 
Călin Goia: Noi am simțit că oamenii reacționează, asociațiile ne-au spus că nu numai implicarea noastră, implicarea oricărei persoane publice în programele lor face ca acele programe să aibă rezultate mai bune și să fie mai vizibile.

AGERPRES: Ce ați învățat de la Eurovision 2003? 
Călin Goia: În 2003 am spus că nu mai participăm niciodată, deci nu am plecat cu un gust plăcut din acel concurs, dar acum suntem mai optimiști și avem ceva mai important decât am avut de spus atunci.

AGERPRES: Aveți temeri? 
Călin Goia: Nu... există o stare când ești pus așa din oficiu primul în concurs, cum suntem noi anul ăsta și te gândești "De ce se vrea asta? Poate e ceva în spate, poate juriul a selectat, poate nu-știu-ce..." și noi am preferat să spunem: "Nu, noi o să ne ducem foarte bine pregătiți acolo, o să cântăm pentru cei 4.000 de craioveni plătitori de bilete care așteaptă să vadă un show frumos, vom transmite emoția care e și care a însoțit piesa asta încă de la momentul în care a fost compusă". Și restul... nu mai contează.

AGERPRES: Contează și, în anume măsură, faptul că spectacolul nu este în București, care este văzut ca "centrul culturii, entertainmentului"? 
Călin Goia: Era, zic eu, la fel de bine și în București. Există un public foarte bun și în București. Craiovenii sunt un public extrem de cald, care pe noi ne-a primit întotdeauna extrem de bine și poate, într-adevăr, în București sunt multe evenimente mari, și mai mari decât acesta din 8 martie, și atunci pentru Craiova este un eveniment cu totul și cu totul special. Probabil că va fi o nebunie acolo. E o idee bună să organizezi și în provincie și să le aduci și acelor oameni spectacole de genul acesta. Cred că e un plus. Am participat la diverse premii la Brașov, Sibiu, Iași, Craiova și există tendința asta să faci nu numai în București, cât și în alte părți, e bine. Dar asta nu înseamnă că la București nu ar fi fost bine.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații, urmărește-ne pe Facebook.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015